2024. május 22. - Júlia, Rita

Mexikói-öböl: 532 millió liter olaj folyt el

A Mexikói-öböl történetének talán legnagyobb olajömlését idézte elő a Deepwater Horizon olajfúró torony felrobbanása; a sérült mélytengeri kútból a két és fél hónapja tartó szivárgás során már 140,6 millió gallon (532 millió liter) kőolaj kerülhetett a tengerbe - hangzott el a CBS News hírcsatorna tudósításában.
2010. július 2. péntek 07:08 - HírExtra
Már 71 napja szivárog az olaj, amely a tengerfenék alatt több mint ezer méteres mélységben található lelőhelyről tör fel.

A szivárgás mértékéről csak találgatások látnak napvilágot, s ez a 140,6 millió gallonos adat az amerikai kormányzati becslés felső határa. Ami viszont meghaladja a korábbi rekordot: az Ixtoc I feltáró kútból Mexikó partjainál 1979-1980-ban 140 millió gallon olaj ömlött ki (az volt a világ harmadik legnagyobb ilyen olajszivárgása). A kormányzati becslések szerint a mostani szivárgás alsó határa 71 millió gallon (271 millió liter), vagyis legalább ekkora mértékű környezetszennyezés történt. Barack Obama elnök már korábban az amerikai történelem legsúlyosabb olajkatasztrófájának nevezte a tragédiát.

Az olajömlés mértékének megállapítására azért is szükség lesz, mert valószínűleg az alapján fognak bírságot kiszabni a katasztrófáért felelősnek tartott BP brit vállalatra. Az adatra a környezet helyreállításával kapcsolatos műveletekhez is szükség lesz.

A 140,6 millió gallonos értéket úgy számolták ki, hogy kivonták a kútból feltört olaj mennyiségéből azt, amennyit a BP az olajfogó rendszerekkel összegyűjtött. A kiömlött olajnak csak egy része jut fel a felszínre, a szennyeződés nagy tömegei a tenger mélyebb rétegeiben rekedtek, az ökoszisztéma különböző részeit fenyegetve.

A hatóságok a tenger tisztítási folyamatának hatékonyabbá válását remélik attól, hogy előző nap megérkezett a térségbe a világ legnagyobb olajfölöző hajója. A Bálna nevet viselő tajvani jármű - amelyet kimondottan a Mexikó-öbölbeli felhasználásra alakítottak át - a remények szerint naponta 20 millió gallon szennyezett vizet lesz képes átszűrni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását