2024. április 28. - Valéria

Keresőkutyák helyett, keresőkeselyűk a rendőrségnél

Dögkeselyűket is használ emberi tetemek felkutatására a német rendőrség. Jó esély van rá, hogy a módszert idehaza is átvegyék.
2010. július 2. péntek 11:38 - HírExtra
Az első madarat Walsrode városkában kezdték okítani. A rendőrök emberi tetemek szagához igyekeztek hozzászoktatni a szárnyas Sherlockot. A dögkeselyűnek az lesz a feladata, hogy a keresőkutyák számára nehezen megközelíthető helyeken keresse meg a holttesteket, az emberi maradványokat.

Hanga Zoltán állatkerti szóvivő meglepően fogadta a hírt:

A ragadozó madarak az éleslátásuknak köszönhetik vadászsikereiket. A dögkeselyű szintén kitűnő látásáról és nem a szaglásáról híres, kivéve egy dél-amerikai fajtát.

A 100 centiméter hosszú és 180 centiméter szárnyfesztávolságú ragadozó madár tartása igen nehéz, de olcsóbb, mint egy rendőrkutyáé. Arról ugyanakkor nincs szó, hogy a kutyás alakulatokat megszüntetnék a jövőben, hiszen a kiképzett négylábú rendőröket nemcsak holttestek felkutatására használják.

„Magyarországon egykor őshonosak voltak a dögkeselyűk, de manapság legfeljebb egy-egy példány téved hazánkba. Az amerikai pulykakeselyű szaglása fejlettebb a többi madárénál, talán ez a fajta versenyhelyzetbe kerülhet a keresőkutyákkal. Ráadásul intelligens, barátságos madarak” – állítja Lóki György fősolymász.

A híres miskolci Spider Mentőcsoport elnöke semmilyen kivetnivalót nem lát a keselyűk képességeink hasznosításában.

„Ha azt vesszük, a kutya őse a sakál volt, amely szintén dögevő állat. A lényeg az, hogy minél gyorsabban érjük el a célunkat. Mi szívesen alkalmaznánk betanított keselyűket” – mondta Csibi Károly.

Forrás: Bors/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását