2024. április 29. - Péter

MNB: nőtt a forinthitelek száma

A háztartások májusban 12,5 milliárddal több forinthitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, míg devizában nettó törlesztők voltak, 21,8 milliárd forint nettó hiteltörlesztéssel - közölte a Magyar Nemzeti Bank szerdán.
2010. június 30. szerda 13:20 - HírExtra
Májusban a háztartások betétállománya forintban alig változott, devizában pedig csökkent. A nem pénzügyi vállalatok forintban nettó hiteltörlesztők, devizában nettó hitelfelvevők voltak, hitelállományuk pedig összességében nőtt. Emellett több forintbetétet helyeztek el, mint amennyit kivettek, ugyanakkor hasonló mértékben csökkentették deviza betétállományukat, így összességében nettó betételhelyezésük közel nulla volt.

A szezonálisan nem igazított adatok szerint májusban a háztartások hitelállománya tranzakciókból eredően (az átértékelődésektől és az egyéb volumenváltozásoktól megtisztítva) 5,5 milliárd forinttal 8.068 milliárdra csökkent, kevésbé, mint az elmúlt néhány hónapban. A forinthitel-felvétel 21,9 milliárd forinttal haladta meg a törlesztéseket. A forinthitel záróállomány a hónap végén 2.700 milliárd forint volt.

A devizahitelek állománya a tranzakciókból eredően 27,4 milliárd forinttal mérséklődött, záróállományuk 5.380 milliárd forintra csökkent.

A betétállomány a tranzakciókból eredően 79,0 milliárd forinttal, 7.267 milliárdra csökkent, a forintbetéteknél 200 millió forint, a devizabetéteknél pedig 78,8 milliárd forint nettó betétkivonásra került sor.

A szezonálisan igazított, árfolyamszűrt adatok szerint a forinthitelek esetében a nettó hitelfelvétel 12,5 milliárd forint volt, devizahiteleknél pedig 21,8 milliárd nettó hiteltörlesztésre került sor. A betétek esetében a forintnál 34,0 milliárd forint nettó betételhelyezés, míg a devizánál 92,7 milliárd forintnyi nettó kivonás történt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását