2024. április 16. - Csongor

H1N1 csak pánik volt?

Megkérdőjelezte az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése a H1N1 világjárvány súlyosságával kapcsolatos előrejelzéseket és a meghozott döntések indokoltságát.
2010. június 25. péntek 12:31 - HírExtra
Strasbourgi nyári ülésszakán a közgyűlés állásfoglalást szavazott meg, amelyben megállapították: az előrejelzések az elhalálozások száma alapján azok erősen túlzottak voltak, és a média segítségével világméretű pánikhangulatot keltettek.

A strasbourgi dokumentum követeli, hogy legyenek átláthatóak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) döntései, és folytassanak le független vizsgálatot az ügyben. Az ET-határozathoz kapcsolódó jelentés szerint erős a gyanú a gyógyszeripari lobbi erőteljes befolyására.
Mint a jelentésben megállapították, a WHO eltúlzott döntései aláásták a nemzetközi szervezetbe vetett bizalmat.

A vitában az Egészségügyi Világszervezet az Európa Tanács meghívása ellenére nem vett részt.

Az állásfoglalás kapcsán Kaufer Virág, az LMP országgyűlési képviselője, aki részt vett az ET parlamenti közgyűlésének nyári ülésszakán, úgy nyilatkozott: üdvözlik a független vizsgálat kezdeményezését mind nemzetközi, mind tagállami szinten.

"A gyógyszeripari cégek és egyéb üzleti érdekek befolyása a közszolgáltatásokra aggasztó mértéket öltött mind hazánkban, mind nemzetközi szinten, és ennek mértékét a gazdasági válság csak fokozza. A határozat nyomán lehetőség nyílhat arra, hogy visszaállítsuk az Egészségügyi Világszervezetbe vetett bizalmat, és talán kiderülhet az is hogy ki áll az Omninvest mögött, amely a H1N1 elleni vakcinákat forgalmazta az államnak" - mondta a képviselő.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását