2024. április 27. - Zita

Fico kész megsegíteni a görögöket

Robert Fico szerint Szlovákia készen áll arra, hogy az euróövezet többi tagállamával együtt harcoljon Európa pénzügyi stabilitásáért. A szlovák miniszterelnök a kormány hétfői rendkívüli ülése után nyilatkozott.
2010. május 10. hétfő 21:21 - HírExtra
A pozsonyi kabinet az ülésen jóváhagyta az európai uniós pénzügyminiszterek vasárnapi tanácskozásának eredményeit. "Elkerülhetetlennek tartjuk a közös hozzáállást, mert csak így lehet elérni a Szlovák Köztársaság pénzügyi stabilitását" - mondta újságíróknak Fico. A kormány rendkívüli ülésén Ivan Gasparovic államfő és Pavol Paska házelnök is részt vett.

A kormányfő szerint a szlovák ellenzék azzal, hogy ellenzi Pozsony részvételét Görögország megsegítésében, tulajdonképpen Európa ellen van.

"Amennyiben Európa ezt nem tenné meg, annak Szlovákiára nézve katasztrofális következményei lennének" - szögezte le Fico, s úgy vélte, hogy Európai Unió és a közös európai pénz létrehozása óta a legnagyobb válságot élik át.

Ján Pociatek pénzügyminiszter a vasárnapi megállapodásokkal kapcsolatban elmondta: a jövőben már nem kétoldalú hitelekről lesz szó, hanem egy rendszerről, egy hálózatról. Mind Fico, mind Pociatek aláhúzta: a szlovák segítséget, a szlovák részvételt a parlamentnek jóvá kell hagynia.

Robert Fico hétfőn este, miniszterelnöki jogkörével élve, a szlovák közszolgálati televízióban magyarázta meg a helyzetet. Szlovákia a következő három évben 816 millió eurós hitelt nyújtana a görögöknek. Az ellenzék kérésére szerdán a szlovák parlament rendkívüli ülésen foglalkozik a témával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását