2024. május 18. - Erik, Alexandra

Barbee mindet bezsebelt

A legtöbb középiskolában az elmúlt napokban zajlottak le a szóbeli érettségik. A majdnem 140 ezer vizsgázó diák közül akadtak nem szokványos fiatalok is: például Barbee, a tizenkilenc éves énekesnő,aki mesélt nekünk élményeiről.
2010. június 24. csütörtök 16:18 - Király Lilla
Hogy sikerült az érettségi?

Jól sikerült, bár nagyon kevés időm volt rá felkészülni, mivel a szóbelik után, három nappal később volt a Viva Comet, ami szintén sok előkészületet igényelt. A kettőt össze kellet egyeztetni, így csak egy hetet szántam a tanulásra. Az érettségin minden jól ment, egyedül az infóval gyűlt meg a bajom. Sikerült kihúznom azt a tételt, amit pont nem tudtam annyira, de szerencsére kivágtam magam a bajból. Mivel sokat ülök a számítógép előtt, körülbelül tudtam, hogy miről van szó, csak nem emlékeztem szó szerint a tételre.

Konkrét eredményekről még nem tudok beszámolni, mert az eredményhirdetésen nem tudtam ott lenni a Viva Comet miatt. A jegyeim ezen a héten derülnek ki, de azt például már tudom, hogy a szóbelim töriből és irodalomból is száz százalékos lett.

Volt valamilyen előnyöd a többiekkel szemben?

Nem. Ugyanúgy kezeltek, mint minden más osztálytársamat, vagy bármelyik érettségizőt. Bár ez nem is baj, hiszen végül jól zártam mindent. Egyedül talán a jó beszédkészségem volt a segítségemre. Mindenről részletesen tudtam beszélni, még arról is, amit annyira nem tanultam meg.


Az érettségi története
A maturát (érettségit) először 1788-ban Poroszországban vezették be, mégpedig azért, hogy ezzel is korlátozzák az egyetemre jelentkezők számát. Évtizedeken keresztül csak azért volt érvényben, hogy az egyetemi szociális kedvezményeket meg tudják állapítani. Egy ideig a Leo Thun érettségi vizsga mellett egyetemi felvételit is tenni kellett, de 1834-ben eltörölték a felvételit, az érettségit viszont minden gimnáziumban kötelezővé tették.
A matura Magyarországra osztrák közvetítéssel került.
Mondtad, hogy informatika volt a szabadon választott tárgyad. Nem lett volna neked kézenfekvőbb az ének érettségi?

Nem hiszem. Az infót azért választottam, mert azt könnyebbnek találtam. Énekből, mint minden tantárgyból, rengeteg tétel van. A zeneszerzős részeket például elég nyersnek találtam volna bemagolni. Ezzel szemben az info kézenfekvőnek tűnt, mivel sokat számítógépezem, például rengeteget fórumozok, így tartom a rajongókkal a kapcsolatot.

Gondolkodsz a továbbtanuláson?

Abszolút. Számos főiskolára és egyetemre beadtam a jelentkezésemet. Egyelőre  maradok ezen a pályán, így főként kommunikáció és médiatudomány szakokat jelöltem meg. Gondolkodtam még az óvodapedagógián is. Ez a téma is nagyon érdekel, hiszen a testvérem most tíz éves, és szinte a szemem előtt cseperedett fel. Egyébként is jól megértetem magam a gyerekekkel, ráadásul ilyen téren az énektudás is hasznomra válhat. Jó dolog dalolászni a kicsikkel, erre ők még nagyon fogékonyak, és mindenképpen jó elfoglaltságot is jelent a számukra.

Az iskolai életedben okozott valami változást az, hogy ismert lettél?

Az utóbbi egy évben magántanuló voltam a fellépések miatt, mert nappali suliban nem igazán tudtam volna elszámolni az igazolatlanokkal. Mivel nem voltam iskolában, és keveset találkoztam a többiekkel, sokan azt hitték, hogy megváltoztam. Pedig a közvetlen környezetem, például a családom tanúsíthatja, hogy erről szó sincs! Így a kapcsolat az osztálytársakkal sokat változott. Néhányan azt hiszik, hogy direkt elhanyagolom őket, és ezekből sajnos konfliktusok is adódtak.

Mit csinálsz a nyáron?

A nyarat most igyekszem pihenésre fordítani, mert az elmúlt két év nagyon húzós volt. Egyébként bízom benne, hogy sok fellépésem is lesz. Eddig nem panaszkodhatok, nagyjából minden hétvégére jut egy koncert. Nyár végén egy klipet is tervezünk forgatni a készülő új albumhoz, ami október körül lesz látható.

A Viva Cometen a legjobb női előadó díját érdemelted ki. Örülsz?

Nagyon boldog vagyok, bár nem számítottam rá, hogy nyerhetek. Megtiszteltetés volt már maga a jelölés is, és természetesen a fellépés is, ez a nem várt győzelem pedig igazi megkoronázása volt az elmúlt két éves munkámnak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását