2024. május 3. - Tímea, Irma

Harrach: Schmitt alkalmas az államfői posztra

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) parlamenti frakcióvezetője szerint Schmitt Pál alkalmas köztársasági elnöknek, Harrach Péter a jelölt dinamizmusát, egységteremtő képességét és kompromisszumkészségét emelte ki.
2010. június 23. szerda 11:51 - HírExtra
Harrach Péter ezt szerdán nyilatkozta az MTI-nek, miután a miniszterelnök szóvivője bejelentette: Orbán Viktor azt javasolta a Fidesz-KDNP-frakciószövetségnek, hogy Schmitt Pál házelnököt jelöljék, majd válasszák meg államfőnek. Szijjártó Péter azt mondta, a miniszterelnök-pártelnök a jelölésről szóló levelet eljuttatta Lázár Jánosnak, a Fidesz, valamint Harrach Péternek, a KDNP képviselőcsoportja vezetőjének, és arra kérte őket, hogy a frakciószövetség csütörtök délutáni ülésén ismertessék annak tartalmát a képviselőkkel.

Harrach Péter elmondta, megkapta a levelet, és a végleges álláspontjukat a csütörtöki közös frakcióülésen alakítják ki.

Ő személy szerint támogatja Schmitt Pál jelölését és reményei szerint ezzel a KDNP-frakció is egyetért majd - mondta.

A kereszténydemokrata politikus kiemelte: a köztársasági elnökkel szemben az a határozott elvárásuk, hogy a nemzet egységét képes legyen megjeleníteni, s az eddigi életútjának legyen olyan - akár politikán kívüli - teljesítménye, ami alkalmassá teszi e feladat ellátására.
Harrach Péter azt mondta, úgy érzi, ezeknek a szempontoknak és az elvárt

személyiségjegyeknek Schmitt Pál megfelel. A jelenlegi házelnököt úgy jellemezte, hogy nem konfrontatív, hanem egységet teremtő személyiség, van az életében politikán kívüli teljesítmény. A sport- és a politikai diplomácia területén egyaránt tapasztalattal rendelkezik, és van vezetői gyakorlata - tette hozzá.

Megjegyezte: az utóbbi két köztársasági elnök a tudomány világából jött, "súlyos egyéniségek" voltak. Schmitt Pál inkább a "gyakorlat világából" érkezik, ami egyfajta "emberközeli pozicíó". A KDNP-s politikus a jelölt dinamizmusát, egységteremtő képességét és
kompromisszumkészségét emelte ki. Ezek alkalmassá teszik arra, hogy képviselje a magyar társadalom egészének érdekeit és megjelenítse a nemzet egységét - értékelte Harrach Péter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását