2024. április 29. - Péter

A Fidesz meghallgatta az MSZP államfőjelöltjét

A nemzet egységének megjelenítését emelte ki az MSZP államfőjelöltjének gondolatai közül Semjén Zsolt, miután a Fidesz-KDNP frakcióülésén meghallgatták a jelöltet kedden a Parlamentben.
2010. június 22. kedd 17:09 - HírExtra
A miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy a köztársasági elnök jelölése olyan súlyú, hogy természetes, hogy meghallgatják Balogh András gondolatait és elképzeléseit. A KDNP elnöke felidézte, hogy amikor kisebbségben voltak, a szocialisták is megtették azt a gesztust, hogy meghallgatták Mádl Ferencet.

Semjén Zsolt kiemelte: a jelölt nagyon pontosan említette beszédében a nemzet egységének megteremtését, ami a magyar alkotmány szellemiségéből és szövegéből is következik.

A XX. század történelme folyamán a magyar nemzetet részint Trianon, részint a XX. század viharai nyomán "egy háromlábú székhez" hasonlítható - fogalmazott a kereszténydemokrata politikus, hozzátéve: az egyik láb az anyaország magyarsága, a másik a Kárpát-medence magyarsága, míg a harmadik az emigráció magyarsága.

Semjén Zsolt arra volt kíváncsi, hogy a jelölt milyen formában gondolja a nemzet egységének megjelenítését, a határon túli magyarokkal való egységet, beleértve az autonómia kérdését, s az amellett való kiállást.

Balogh aláírná

Az MSZP államfőjelöltje aláírná a kettős állampolgárságról szóló törvényt; Balogh András ezt a Fidesz-KDNP keddi frakcióülésén mondta a fideszes Balog Zoltán kérdésére válaszolva. Hangsúlyozta azonban, hogy köztársasági elnökként felhívná a figyelmet a következményekre.

Miután a kormánypárti képviselők meghallgatták Balogh Andrást, a szocialisták államfőjelöltje válaszolt a Fidesz-KDNP-sek kérdéseire.

Mások mellett a fideszes Révész Máriusz demográfiai kérdésekről érdeklődött, párttársa, Cser-Palkovics András pedig az alkotmányozás folyamatáról.

Még ezt megelőzően Balogh András a nemzetpolitikáról szólva azt mondta: a magyar politika soha nem mondhat le arról, hogy felelősséget kell vállalni a határon túli magyarok iránt, de ez nem jelenthet gyámkodást. Kijelentette, a határok megváltoztathatatlanságának doktrínáját nem lehet kétségbe vonni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását