2024. május 2. - Zsigmond

Világszervezetté alakul a CERN

Világszervezetté alakul a genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN), amely a jövőben Európán kívüli országokat is taggá fogad, amennyiben a jelentkezők megfelelnek a világ egyik legnagyobb tudásközpontja követelményeinek.
2010. június 21. hétfő 20:45 - HírExtra
Az 56 éve működő szervezet eddig csak európai államokat fogadott sorába, noha kutatásaiban más térségek is képviseltették magukat. Jelenleg 20 tagja van, miközben mintegy 80 országból 8000 kutató dolgozik a szervezet programjaiban. A tagság bővítése "hatalmas lépés a gyakorlati fizika számára, amely felismeri a terület növekvő globalizációját" - mondta a CERN tanácsának elnöke a hétvégén született döntésről.

A döntés nem feltétlenül jelenti azt, hogy több pénz érkezik az intézetbe, - amelynek többek közt a világhálót és a nagy hadronütköztetőt köszönheti a világ. A CERN jelenleg évi 8,7 milliárd euróból gazdálkodik.

A bővítés értelmében új társult tagsági státuszt hoznak létre, hogy lehetővé tegyék a még nem csatlakozott országoknak az intézményi kapcsolatok erősítését a CERN-nel. A társult tagság egyben feltétele lesz a későbbi tagság elnyerésének. A mostani megfigyelői státusz a jövőben csak a nemzetközi szervezetek részére lesz fenntartva.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását