2024. április 19. - Emma

Biztos résztvevő Magyarország a brazíliai focivébén

Magyarország is részt vehet szeptemberben a 8. Hajléktalan Világbajnokságon Rio de Janeiróban. Egy versenyen, ahol nem trófeákban, hanem mondjuk albérletben mérik a sikert. A részvételi lehetőség biztos, az utazási költség még nem...
2010. június 18. péntek 12:12 - Páczai Tamás
Magyarország hatvannégy ország csapatával együtt vesz részt szeptember 19. és 26. között az egy hétig tartó labdarúgótornán a copacabanai tengerparton, hogy legyőzze a szegénységet és a hajléktalanságot.

A copacabanai strandon ötezer fő befogadására alkalmas utcaifoci-stadion épül három pályával. A nemzetközi bajnokságon több mint 30 ezer hajléktalan képviseli saját országát, a versengésen 16 női csapat is lesz. Magyarország eddig négy Hajléktalan Világbajnokságon indult, és jelenleg összesítésben a 20. helyen áll.

A magyarországi válogatottat szervező Oltalom Sportegyesület elnökét, Rákos Andrást kérdeztük a magyar hajléktalan foci helyzetéről.

Idén ötödször vesz részt a magyar csapat a hajléktalan emberek számára rendezett bajnokságon. A helyszín csodálatos (Brazília, Rio de Janeiro, Copacabana ), de messze van. Hogyan jutnak el az eseményre?

Nem teljesen biztosítottak az utazás feltételei. A repülőjegyeket már lefoglaltuk, de még nincs meg a kiutazáshoz szükséges összeg. A foglalás árát külföldi adományozók biztosították, akiktől ígéretet kaptunk további segítségre is.

Belföldi szponzorok?


Sajnos belföldről abszolút senkit nem érdekel a történet olyan szinten, hogy anyagiakban is áldozzon rá. Angliából és Amerikából kaptunk segítséget eddig, magánszemélyektől. Az amerikai illető feleségének az édesapja magyar, ezért támogatja a kiutazásunkat a világbajnokságra. Az angol úriember pedig amerikai segítőnk magyar származású barátja. Eddig konkrét ígéretet tőlük kaptunk.

Hány repülőjegyet kell vásárolniuk?

A csapat kétszer négy játékosból áll. Nyolc fő szállását és ellátását biztosítja a meghívó fél, ezen kívül még két kísérő csatlakozhat a csapathoz, tehát összesen tízen fogunk elutazni Brazíliába.

Milyen rendszerességgel készülnek a közelgő világbajnokságra?


A Hajléktalan Világbajnokságról
Az első Hajléktalan Világbajnokságot 2003-ban rendezték Grazban, ahol 18 csapat találkozott, öt évvel később már 56 ország csapata vett részt a bajnokságon Melbourne-ben. Itt rendezték meg első alkalommal a Női Kupát, valamint 30 utcaifoci-programot, hogy felhívják a figyelmet a hajléktalanságra egész Ausztráliában.

A Hajléktalan Világbajnokság elsőként ért el gyökeres változást a hajléktalanok életében. A játékosok 73 százalékának javulást mutatott az élete, letették a drogokat, az alkoholt, munkát vállaltak, tanultak, otthont teremtettek, felvették a kapcsolatot a családjaikkal, játékosokká, edzőkké váltak, és olyan szociális vállalkozásokba kezdtek, amelyek más hajléktalan embereknek segítenek, hogy ők is változtatni tudjanak az életükön - olvasható a közleményben.
Heti két alkalommal tartunk edzéseket. Játékosaink jelentős része iskolába jár vagy dolgozik, így problémás megtalálni a megfelelő időpontokat, ráadásul az erőnléti edzéseket is meg kell szerveznünk, hetente legalább egyszer.

Négy fős csapatokat említett. Milyen szabályok szerint játszanak a hajléktalan emberek világbajnokságán?

Három plusz egy játékos van egy csapatból a pályán egy időben. Egy játékosnak mindig az ellenfél térfelén kell tartózkodnia. Ez azt jelenti, hogy támadáskor a támadó csapat előnyben van, három támad kettő ellen. Nagyon szép és gólban gazdag focit eredményeznek ezek a szabályok. Ez nem a hagyományos kispályás foci, mert a szabályok kényszerítik a játékosokat arra, hogy sok gyors és pontos passzal őrizzék meg a labdát, az emberelőnyt kihasználva pedig gólhelyzetet teremtsenek.

Milyen hatással van a sport, ezen belül a foci vébé a hajléktalan emberek életére, egészségére?

A világbajnokságra való kijutás egy komplex program része. Komoly odafigyeléssel végezzük a felkészülést az eseményre, már a kijutáshoz is nagyon sok feltételnek kell megfelelniük a játékosoknak. Mindig azokat visszük, akik komolyan veszik a sportot és a világbajnokságot. Az a tapasztalatunk, hogy hazatérés után még komolyabban veszik – nem a focit, az életet - a játékosok.

Mi egy hajléktalan ellátó központjában dolgozunk és azt látjuk, hogy a megszokott módszerekkel viszonylag kevés sikerélmény érhető el a hajléktalanságból való kiléptetés területén. A sportot használva viszont komoly változást és nagyon jó eredményeket tapasztalunk.

Sikertörténetek?

Több is van szerencsére. A csapat egyik legrégebbi tagja ma már a válogatott edzője. Többen a Margit-sziget bokrai alól csatlakoztak hozzánk, ma ők már albérletben laknak. Jelentős előrelépés volt első kapusunknál is. A világbajnokság előtt pincében lakott és munkanélküli volt. Most szobát bérel a belvárosban, két éve főállású bejelentett munkahelye és spórolt pénze is van.

A fokvárosi bajnokságot például nagy érdeklődés kísérte a média részéről is. Ennek köszönhetően egyik fiatal játékosunkat látták szülei a tévében, kibékültek egymással, azóta is otthon lakik a srác. Egy másik játékosunk pedig akkora sztár lett, hogy egyből lett barátnője a hazatérést követően, azóta gyermekük született és együtt laknak.

Ezek nagyon szép eredmények. Milyen forrásokból szerzik be a működésükhöz szükséges összeget?

Botrányosan kevés pályázatot nyertünk idén. Minden évben pályázatok révén finanszíroztuk a pályabérlés es az utazás költségeit. Idén a FIFA pályázatán nyertünk két millió forint körüli összeget, amit a felkészülésre és az egész éves munkára kell fordítanunk. Ebből meg tudjuk venni a mezeket, valamint ki tudjuk fizetni a pályabérletet. A repülőjegy komoly probléma, idén például nem is találtunk olyan pályázatot, amiben utazásra igényelhettünk volna pénzt.
Két évvel ezelőtt Melbourne-ben rendezték a világbajnokságot. Akkor is külföldi támogató segített, a norvég civil alapnak köszönhetjük, hogy akkor kijutottunk a világbajnokságra.

Miért fontos a részvétel a világbajnokságon?


Nagyon színvonalas bajnokság ez. Azt látom, hogy a FIFA dél-afrikai világbajnokságán most résztvevő országok homeless válogatottjaival a nemzeti válogatott és a klubcsapatok is sokat törődnek. Az angoloknál a Manchester United segíti az angol hajléktalan válogatott felkészülését. Argentína válogatottja tavaly és tavaly előtt is meghívta a hajléktalanokat két hetes edzőtáborozásra.

A jobb sorsú országokban általános az, hogy hasonló módon kezelik a hajléktalanok válogatottját, mint a nemzeti tizenegyet. Ugyanazokat a nemzeti mezeket kapják meg, kikísérik a repülőtérre a játékosokat, fogadást tartanak indulás előtt. Ez sokat jelent az utazó csapatoknak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását