2024. április 24. - György

Árvíz: folyamatosan mentik a vadállatokat

Az ország három vízirendészeti rendőrkapitányságának munkatársai nyújtanak segítséget a napokban elárasztott tiszaroffi vésztározó területén rekedt vadak mentésében - tájékoztatta szerdán az MTI-t a helyszínen a tiszagyendai Kunsági Dózsa Vadásztársaság vadászmestere.
2010. június 16. szerda 22:13 - HírExtra
Lengyel Andor elmondta: vasárnap óta kollégáival, valamint a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi igazgatóság, illetve a Tiszai, Dunai és Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányságok munkatársainak segítségével mintegy 35 őzet és néhány mezei nyulat sikerült kimenteniük az elárasztott területekről.

Az állatok nagyobb része a létesítmény néhány magasabban fekvő pontjára húzódott, itt tudták befogni őket. A többire a tározót körülvevő, összesen 23 kilométer hosszú töltés oldalában, a magas fűben megbújva, kereső vadászkutyákat bevetve bukkantak rá - tette hozzá.

Lengyel Andor emlékeztetett: a 7,6 millió forintból épült és alig egy éve átadott, Velencei-tó méretű, közel 100 millió köbméter víz befogadására alkalmas Tiszaroffi árapasztó tározót a folyón levonuló árhullám miatt közel 60 millió köbméternyi vízzel árasztották el a napokban.

Emiatt azonban jelenleg nem csupán a vetéseket, de két környékbeli vadásztársaság vadászterületét is átlagosan 2-3 méter mélységű víz borítja. A tározó zsilipjeinek megnyitása óta becsléseik szerint összességében akár ezer felett is lehet az elpusztult vadak száma. Ezen belül a legsúlyosabb veszteség az őzpopulációt érte. E vadfaj törzsállományának ugyanis mintegy 60 százaléka, míg idei szaporulatának 90 százaléka esett áldozatul az áradásnak - közölte a szakember.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását