2024. április 26. - Ervin

Magyarország EU-s segélyt kér

Támogatásért fordul Magyarország az Európai Szolidaritási Alaphoz az árvíz okozta károk enyhítésére. Az európai uniós külügyminiszterek hétfői luxemburgi ülésén Magyarország Lengyelországgal együtt bejelentette, hogy a Közép-Európát május közepe óta sújtó árvíz okozta jelentős károk enyhítésére támogatásért fordul az Európai Szolidaritási Alaphoz - közölte Mátrai Zsuzsanna, a Külügyminisztérium szóvivője kedden az MTI-vel.
2010. június 15. kedd 19:01 - HírExtra
Mint közleményében írta, a károk előzetes felmérése jelenleg is tart, az első hivatalos magyarországi kárbecslések várhatóan egy-két héten belül elkészülnek.

Az Európai Szolidaritási Alap 2002 nyarán, a Közép-Európát ért súlyos áradásokra válaszul jött létre, hogy pénzügyi támogatással is kifejezésre juttassa az európai szolidaritást az EU tagállamaival és a csatlakozásra váró országokkal - emlékeztetett a szóvivő. Az alap éves költségvetése 1 milliárd euró, az összeget az Európai Bizottság kezeli. Azokat a tagállami ráfordításokat egészíti ki, amelyekkel az érintett tagállamok a természeti katasztrófával összefüggő létfontosságú sürgősségi intézkedéseket finanszírozzák. E körbe tartozik mindenekelőtt az energiaellátás, az ivóvízellátás és szennyvízgazdálkodás, a távközlés, közlekedés, egészségügyi és oktatási létesítmények működésének azonnali helyreállítása; átmeneti szállások létesítése; továbbá a katasztrófavédelmi szervek működésének biztosítása; a megelőzést szolgáló infrastruktúra azonnali biztosítása; a kulturális örökség megóvása; valamint a katasztrófa által sújtott területek megtisztítása.

Az elmúlt nyolc évben az Európai Szolidaritási Alap 33 esetben adott támogatást katasztrófahelyzetekben: árvizek, erdőtüzek, földrengések, viharok és aszályok alkalmával. Mostanáig 20 ország - Magyarország 2006-ban - kapott támogatást az alap forrásaiból, 2,1 milliárd euró értékben
.
Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP) képviselő vasárnap számolt be arról, hogy ezen a héten vélhetően elfogadják az Európai Néppárt javaslatát, amely felszólítja az Európai Bizottságot: az árvíz sújtotta közép-európai országok a lehető legkönnyebben és a leggyorsabban vehessék igénybe az Európai Szolidaritási Alap forrásait az árvíz okozta károk helyreállításánál.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását