2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Az LMP így oktatna

Szolidaritáson alapuló oktatási rendszert szeretne az LMP - jelentette ki Osztolykán Ágnes parlamenti képviselő keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
2010. június 15. kedd 12:53 - HírExtra
A politikus úgy vélekedett, hogy a közoktatási rendszer aránytalan, nem hatékony és igazságtalan.

A LMP az inkluzív pedagógiai gondolkodás fogalmát szeretné elterjeszteni az oktatásban, amelynek lényege, hogy a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket együtt nevelik a normális szociális környezetből érkező kortársaikkal. A párt az egyéni fejlesztésre és a mentorálásra fókuszálva egy befogadó rendszert szeretne megteremteni - mondta Osztolykán Ágnes.

Szerinte a kormány törvénykezési szándéka nem ez. Példaként említette az alsó tagozatban a buktatás és az osztályzás visszaállítását, valamint a nem szakrendszerű oktatáspedagógiák visszaszorítását.

A képviselő bírálta az egyeztetések nélküli "rapid törvénykezést". Kifogásolta, hogy a kormánypártok visszavonnak emblematikus intézkedéseket, és a törvényekkel saját választóiknak kedveznek, miközben megmutatják, hogy a "hatalom az ő kezükben koncentrálódik".

A hétfői ülésnapról azt mondta, hogy az Országgyűlésben a demokrácia és a jogállamiság kereteit csorbító kijelentések hangzottak el. Példaként azt mondta, hogy az oktatási bizottságban egy képviselő felvetette, hogy már első osztálytól lehessen buktatni.

Megemlítette, hogy eközben a kulturális bizottságban a jobbikos Novák Előd "elfogadhatatlan (...) és nem ehhez a Házhoz méltó" kijelentéseket tett a nemzetiségi színházak kapcsán. Novák Előd a színházak pozitív diszkriminációját kifogásolva rasszistának minősítette a javaslatot.

Kérdésre válaszolva Osztolykán Ágnes azt mondta, ha a bevezetni tervezett úgynevezett erkölcsi nevelés egy múltbéli, poroszos gondolkodással párosul, akkor azt nem tudják támogatni. Hozzátette: ha az erkölcsi nevelésről a modern pedagógiák eszközeit használva gondolkodnak, akkor elfogadható lehet a számukra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását