2024. április 25. - Márk

Ön bekenné Bódi Sylvit?

Wikonkál Norbertet, a Semmelweis Egyetem bőrgyógyász szakorvosát, és a hazai kebelcsodát, Bódi Sylvit kérdeztük a napfénysugarak káros hatásairól.
2010. június 14. hétfő 17:16 - Tamási Ágnes Anna
A kánikulában mire kell odafigyelnünk?

Leginkább arra, hogy ne égjünk le! De tényleg, ez a legfontosabb! Így elkerülhetjük azt, hogy napszúrást és hőgutát kapjunk. Tehát senki ne maradjon a napon főleg déli órákban, bármilyen csábító is. A napon tartózkodás persze nem tilos, bár mindenki a bőrtípusának megfelelően sütkérezzen, de előtte feltétlenül tájékozódjon az UV-sugárzás erősségéről.

Hogyan reagál másként a bőrünk nyáron?

A bőr reakcióira a napfényen kívül még a levegő páratartalma is hatással van. Például télen a száraz bőrű, azaz az atópiás emberek, elég nagy szenvedésnek vannak kitéve, és általában azok, akik távfűtéses lakásban élnek, hiszen ott a levegő nedvességtartalma is alacsonyabb. Ilyenkor nyáron sokat javul az ő helyzetük, nem mondom azt, hogy nem kell hidratálni a bőrüket, de mindenképpen jót tesz nekik ez az évszak. Az sem mindegy, hogy milyen kozmetikumot használunk, mert ez is reakcióba lép a környezettel. Mindenképpen meg kell keresnünk a bőrünkhöz ideális krémet.

Milyen alapanyagok tesznek jót a bőrnek?

Még nem ismerjük a bőrrákot igazán
"Az utóbbi évtizedekben egyre nő a bőrrákos megbetegedések száma, és az emberek csak annyit tudnak a megelőzésről, hogy nem szabad túlzásba vinni a napozást. Pedig ahhoz, hogy valaki elkerülje a betegség legveszélyesebb fajtájának, a melanomának a kialakulását, nem elég, ha vastagon bekeni magát naptejjel."

Forrás: www.polgarinfo.hu
Attól mindenkit óva intenék, hogy beskatulyázzon dolgokat, hogy a természetes a jó, ami pedig nem, az rossz. Említem itt a kamillás krémeket. Ott nem magát a növényt teszik bele, hanem a hatóanyagokat kivonják belőle, ami pedig már önmagában egy kémiai manipuláció eredménye. Szerintem mindenki tapasztalja ki, hogy mi a megfelelő neki, és kedvére kísérletezhet az ismert és kevésbé ismert kozmetikumokkal is.

Nagyon sok ember, főként a városiakra jellemző, hogy zsíros, faggyús a bőre. Ez gyakran párosul azzal is, hogy a bőr alulhidratált, azaz a hámsejtekben kevés a víz. Ekkor szoktunk abba a csapdába esni, hogy rengeteg krémet kenünk magukra, ami pedig egyáltalán nem helyes.

A kozmetikusoknak is nagy szerepe lehet abban, hogy segítsen megállapítani, mi illik leginkább a bőrtípusunkhoz, de ugyanakkor a marketing is kiveszi ebből a részét. Ha valaki a menő francia márkákat szereti, akkor úgyis azt fogja megvenni. Viszont azt sem mondanám, hogy a gyógynövények is mindenképpen jót tesznek a bőrnek.

Találkoztam olyan esettel, hogy csak tiszta aloe verás tartalmú krémet használt az illető, és elég súlyos bőrgyulladást okozott nála, alig tudtuk meggyógyítani. Én azt szoktam mondani, hogy ebben a témában legyenek az emberek konzervatívak. Ha reklámoznak valami újat, nem feltétlenül muszáj rohanni a boltba és megvenni.

Mi tehetünk, ha leég a bőrünk?

A legeslegjobb módszer mindenképpen a hideg víz. Próbálkozhatunk mással is, de nem szabad elzárnunk a hőleadás útját, mert így még nagyobb kárt okozhatunk, mint ami valójában van.


Bódy Sylvi a HírExtrának:

Tudjuk Rólad, hogy nagyon odafigyelsz a bőrödre. Szoktál napozni?

Persze, szoktam, viszont szoláriumba egyáltalán nem járok. Mindig odafigyelek arra, hogy nagyon jó minőségű, magas faktorszámú napvédő krémet használjak. Nyár elején ötvenes faktorút használok, a kánikula vége fele természetesen ezt fokozatosan csökkentem harmincasra, húszasra. A kevesebb faktorszámú védőkrémeket nem tartom túl megbízhatónak, tehát olyat nem is veszek. Természetesen nem fekszek ki a tűző napra sem, és szerencsésnek mondhatom magamat, mert nem szoktam leégni, hanem kapásból lebarnulok.

Milyen kozmetikumot részesítesz előnyben?

Olyan termékeket használok, amely kevés mesterséges anyagot tartalmaz, tehát a natúr kozmetikumok híve vagyok.

Mire figyelsz oda különösen a kánikulában?

Próbálok sok vizet inni. Fontosnak tartom, hogy hidratáljuk magunkat. Szívesen hordok napszemüveget is, nemcsak azért, hogy lássak a tűző napsütésben, hanem az is lényeges, hogy védjem a szemem épségét, abból is azt részesítem előnyben, ami véd az uv-sugarak ellen.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását