2024. május 19. - Ivó, Milán

Oroszország nem küld egyenlőre katonai segítséget

Oroszország csak humanitárius segélyt küld Kirgizisztánba, katonákat egyelőre nem az orosz elnök sajtótitkára szerint.
2010. június 12. szombat 22:36 - HírExtra
atalja Tyimakova szóvivő szerint "ez egy belső konfliktus, s Oroszország szerint egyelőre nincsenek meg a feltételek a rendezésben való részvételhez". Az orosz katonai segítséget a kirgiz ideiglenes kormány vezetői kérték a déli Os városában és körzetében harmadik napja tartó összetűzések miatt. Tyimakova bejelentette, hogy az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma Dmitrij Medvegyev elnök utasítására humanitárius segélyt küld Kirgizisztánba, s már el is indult az első Il-76-os repülőgép, amely sebesültekkel tér vissza Oroszországba.

A Kreml szóvivője szerint a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) - a taskenti szerződés tagállamai: Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Moldova, Oroszország, Tádzsikisztán, Üzbegisztán (társult tagok Türkmenisztán és Ukrajna) - békefenntartóinak vezényléséről csak a tagországokkal folytatott konzultáció után, illetve a szervezet alapokmányával összhangban születhet döntés.

Tyimakova ugyanakkor bejelentette, hogy Medvegyev elnök - mint az ODKB tanácsának elnöke - utasítást adott, hogy az ODKB tagállamainak nemzetbiztonsági tanácsai titkárai hétfőn folytassanak konzultációkat a kollektív intézkedések kidolgozására. Az orosz elnök a kirgizisztáni helyzetről már konzultált telefonon Nurszultan Nazarbajev kazah elnökkel, továbbá Nyikolaj Borgyuzsával, az ODKB titkárával.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását