2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Magyar és szerb két jó barát...

A magyar parlament az elsők között fogja ratifikálni a Szerbia és az EU képviselői által aláírt stabilitási és társulási megállapodást (SAA) - jelentette ki Martonyi János külügyminiszter Szabadkán.
2010. június 11. péntek 22:01 - HírExtra
A dokumentumot - amely a következő lépcsőfok Szerbia számára az EU-integrációs folyamatban - mind a 27 EU-tagállamnak ratifikálnia kell ahhoz, hogy életbe lépjen. A ratifikáció megkezdéséhez várhatóan zöld jelzést adnak majd az EU-külügyminiszterek hétfői luxembourgi ülésükön. Martonyi János találkozott Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével az észak-bácskai városban, s a megbeszélés után kijelentette: a magyar kormány minden lehetséges eszközzel támogatja Szerbia közeledését az EU-hoz.

A magyar diplomácia mindent megtesz annak érdekében, hogy továbbhaladjon ez a folyamat - szögezte le. Megismételte: belgrádi tárgyalásain megállapodás született arról, hogy még ebben az évben, vagyis az előtt, hogy Magyarország január 1-jén fél évre átvenné az Európai Unió soros elnökségét, közös magyar-szerb kormányülést tartanak Szerbiában.

Megjegyezte, pozitív fejlemény a magyar-szerb viszony szempontjából, hogy az új magyar parlament még a kormány megalakulása előtt döntött arról, hogy a 13 magyarországi nemzeti kisebbség - köztük a magyarországi szerbek - egy-egy képviselőt küldhetnek a következő ciklustól kezdve a magyar parlamentbe. Kiemelte, hogy a kisebbségi jelölteknek harmadannyi szavazatra lesz szükségük a mandátum elnyeréséhez, mint a többségi nemzet képviselőinek.

Martonyi János szabadkai megbeszélései előtt a szerb fővárosban tárgyalt Vuk Jeremic szerb külügyminiszterrel, és udvariassági látogatáson fogadta őt Boris Tadic szerb elnök és Mirko Cvetkovic kormányfő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását