2024. május 10. - Ármin, Pálma

Árvíz: már 630 km van veszélyben

Az eddig mért legnagyobb vízállásokra, vagy ahhoz közeli értékekre számítanak a Sajón, a Bódván és a Hernádon, de szinte valamennyi folyón - a Bodrog és a Tisza felső szakaszának kivételével - harmadfokú a készültség - mondta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályvezetője szerda reggel az MTI-nek.
2010. június 2. szerda 08:36 - HírExtra
Csont Csaba kifejtette: a Sajón Sajópüspökinél reggel 370 centiméteres vízállást mértek (harmadfok van 300 centimétertől), a folyó árad. A számítások szerint itt 390 centiméter körüli tetőzés várható szerdán dél körül. Itt a legnagyobb eddig mért vízszint 400 centiméter volt.

Sajószentpéternél szintén rekordot dönthet a folyó, ez az ár Sajóecsegnél, illetve Miskolc térségében is gondot jelent majd. Sajóecsegnél, mivel nincs védmű, megerősítik a május közepén kialakított nyúlgátat.

A Hernádon szintén óriási árhullám érkezik. A folyó szlovákiai szakasza és mellékvizei tovább áradnak, hazai területen Hidasnémetinél a vízállás éjfélre átlépte a harmadfokú (300 centiméter) készültségi szintet, 384 centis vízszintet regisztráltak, és továbbra is intenzíven árad. Hidasnémetinél 470 centiméteres - plusz, mínusz húsz centi - tetőző vízállásra számítanak, korábban az itt mért legnagyobb vízszint 434 centiméternyi volt - hangsúlyozta.

Hozzátette: a gesztelyi tetőző vízállást egyelőre meghatározni sem lehet, 500 centiméter körül lehet majd az áradat.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Bódva szerdán hajnali 5 órakor Szepsinél 236 (másodfok 270 centiméter), az Idán Janiknál 372 centiméteres (harmadfok 320 centi) értékkel stagnált a vízszint. A vízfolyás hazai szakaszán a Rakacai-víztározó vízszintje tovább emelkedett, és a hajnali 2 órától az árapasztással lebocsátott vízsugár 50 köbméter/másodpercre nőtt. A Rakaca-patak vízállása Meszesnél hajnal fél ötkor 335 centiméteres volt (korábbi legmagasabb vízállás 330 centi), és további áradás várható. Ennek a hatása Szendrőnél és Edelényben már szerdán jelentkezni fog - mondta a szakember.

Úgy fogalmazott: gyakorlatilag már elmondható, hogy a Bódva Hídvégardónál újra rekordot dönt, itt 305 centiméter volt a korábbi legmagasbb vízszint, a folyó árad, és szerdán reggel hat órakor 304 centiméteres vízszintet mértek. A várható tetőzési érték szerdán 320 centiméter körül lesz.

Beszámolt arról is, hogy harmadfokú riasztás van érvényben a Taktán és a Tarnán is, ezzel az igazgatóság működési területén egy időben mintegy 630 kilométernyi szakaszon kell védekezni. Szerdára virradóra már mindenkit mozgósítottak, akit csak lehetett, 1200 ember dolgozott a töltések mentén.

A Ronyva-patak tovább árad, vízszintje szerdán napközben Sátoraljaújhelynél elérheti, sőt meghaladhatja a május 17-i árhullám 460 centiméteres tetőzési szintjét. Itt reggel hat órakor 448 centiméteres volt a víz állása.

Megjegyezte: szerdára virradóra az éjszaka folyamán volt némi csapadékmentes időszak a térségben, azonban további eső kialakulására lehet számítani, amelynek mennyisége nem ígérkezik jelentősnek, ugyanakkor a jelenlegi hidrológiai állapotot tekintve 5-10 milliméternyi csapadéknak is számottevő hatása lehet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását