2024. április 28. - Valéria

Állami terrorizmussal vádolják Izraelt

"Állami terrorizmussal" vádolta Mahmúd Abbász szerdán Izraelt a Gázai övezetbe humanitárius segélyt szállító önkéntes flottilla elleni támadás miatt.
2010. június 2. szerda 12:31 - HírExtra
A Palesztin Hatóság elnöke a ciszjordániai Betlehemben egy palesztinai beruházási konferencia megnyitóján mondott beszédében kijelentette: "Népünket állami terrorizmusnak tették ki, amikor Izrael megtámadta a szabadság konvoját. A palesztinokkal együtt az egész világ szemben áll a terrorizmussal." A számos külföldi küldöttség részvételével tartott konferencián egyperces némasággal emlékeztek meg a nemzetközi vizeken hétfőn végrehajtott támadás kilenc palesztinbarát halálos áldozatáról.

"Ahogy a szabadság flottillája azért jött, hogy megtörje a palesztin blokádot, ennek a konferenciának is az a célja, hogy megtörje a palesztin gazdaság elleni ostromot" - hangsúlyozta Abbász. Közölte: jövő heti washingtoni látogatása során kérni fogja Barack Obama amerikai elnököt, hogy "hozzon bátor döntéseket a térség arculatának megváltoztatása érdekében".

Abbász a tervek szerint szerda este találkozik az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottjával, George Mitchell-lel a június 9-i fehér házi találkozó előkészítése céljából. A palesztin elnök üdvözölte, hogy Egyiptom kedden megnyitotta a segélyszállítmányok és a betegek áthaladása előtt a Gázai övezet határán lévő rafahi átkelőt. Üdvözölte továbbá az incidenssel kapcsolatos török álláspontot is. Törökország nevének említését a beszédet több mint egy percre megszakító tapsvihar fogadta.

A számos török résztvevővel indított flottilla elleni támadással kapcsolatos kemény ankarai álláspont, valamint Recep Tayyip Erdogan török kormányfő nyilatkozatai - aki Izrael megbüntetésére szólította fel a nemzetközi közösséget a "véres mészárlás" miatt - igen népszerűek a palesztinok körében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását