2024. május 5. - Györgyi

Az MSZP öt törvényjavaslat korrekcióját követeli

Lendvai Ildikó pártelnök vasárnapi sajtótájékoztatóján vérlázító cinizmusnak nevezte, hogy a Fidesz eltörölné az állami vezetők havi kétmillió forintos bérplafonját. Szerinte nem lehet megengedni a pályázati nélküli privatizációt sem, mert az az állami vagyon elkótyavetyélése.
2010. május 30. vasárnap 18:55 - HírExtra
Hangsúlyozta: véleményük szerint a Trianon nemzeti emléknappá nyilvánításáról szóló határozat szövegében - amelynek hétfőn lesz a szavazása - világossá kell tenni, hogy a sebek gyógymódja nem a határrevízió. Az MSZP szerint is Trianon igazságtalan békediktátum, de reméli: a többség egyetért velük abban, hogy a sebeket orvosolni, és nem mélyíteni kell.

A szocialista politikus úgy látja: szüneteltetni kellene a kisebbségi önkormányzatok létszámának csökkentéséről szóló javaslat vitáját, amíg a kormánypártok nem egyeztetnek az érintettekkel.
Ugyanezt a javaslatot fogalmazta meg az önkormányzati testületek létszámának csökkentéséről szóló indítványról, mert - mint mondta - tűrhetetlennek tartják, hogy a létszámcsökkentés ürügyén aránytalanabb képviseletek jönnének létre, vagyis a kormánypártok nagyobb arányban csökkentenék az ellenzékiek kompenzációs lehetőségeit, mint az egyéni körzetekben nyert képviselők számát.

Kiemelte: ha kell, ez ügyben az Alkotmánybírsághoz fordulnak.

Lendvai Ildikó kitért arra: nem vitatják a jó szándékot a családi pótlék szabályainak átalakításánál, de követelik a javaslat korrekcióját, mert ennek nem a gyerek büntetését, hanem a segítését kell szolgálnia. A politikus nem tartja elfogadhatónak, hogy azokhoz a családoknál, ahol a gyerek nem jár iskolába, még természetben sem jut el a családi pótlék.

Lendvai Ildikó jelezte: örömmel vették, hogy a Fidesz már korrigálta a miniszterek fizetésemelésére vonatkozó javaslatát és ígéretet tett arra, hogy munkavállaló-barátabbá teszi a köztisztviselők elbocsátásának új szabályait.

Sérelmezte viszont a kettős állampolgárságról szóló törvény ütemezését, amelynek következményeit már legfeljebb diplomáciával, az elmaradt egyeztetések elkezdésével lehet orvosolni.
A pártelnök felhívta a figyelmet arra: az MSZP érdekelt a jó kormányzásban, és az ország érdekében szeretné, ha a Fidesz és a KDNP jól kormányozna. Nem Orbánnak, hanem az országnak drukkolunk - tette hozzá.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kampány lezárult, mostantól kormányozni kell. "Tegnaptól nem forradalom van, hanem parlamenti demokrácia" - jegyezte meg.

Lendvai Ildikó szerint az új kabinetnek erősen meg kell gondolnia, hogy kinek a nevében beszél és ha Orván Viktor "a Kossuth tériek nevében" ígér kormányzást, akkor tisztázni kell, ez kiknek a közössége. Véleménye szerint ugyanis a Kossuth tér nem a nemzeti összefogás legjobb illusztrációja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását