2024. április 24. - György

Elhunyt Anneliese Rothenberger

Elhunyt Anneliese Rothenberger, a 20. század kiemelkedő lírai szopránja. Az énekesnőt életének 84. évében, vasárnap éjjel a svájci Münsterlingenben érte a halál.
2010. május 25. kedd 19:37 - HírExtra
A művészt, aki 1926-ban született Mannheimben, elsősorban Mozart- és Richard Strauss-művek szoprán szerepeinek legjobb előadójaként tartották számon, ezért a világ nagy presztízsű dalszínházai rendszeresen felléptették.

Énekes tanulmányait kezdetben Erika Müller, Richard Strauss kompozícióinak hiteles tolmácsolója irányította. 1947-ben debütált operaszínpadon, Hamburgban, ahol Verdi Álarcosbáljának Oscarját énekelte. 1956-ig e társulat tagja volt, majd átszerződött Düsseldorfba, egy év után pedig Bécsbe.
Szerepelt az Edinburgh-i Fesztiválon, az Aix-en-Provence-i Fesztivál, a firenzei Maggio Musical és a Salzburgi Ünnepi Játékok visszatérő, ünnepelt vendége volt.

1960-ban mutatkozott be a New York-i Metropolitan Operában, olyan kiváló partnerek oldalán, mint Carlo Bergonzi, Leonie Rysanek, Franco Corelli és Renata Tebaldi.

Az 1970-es évektől a rádió és a televízió is felfedezte, európai és amerikai orgánumokban hosszú sorozatokban mutatta be neves pályatársait, a fiatal tehetségek számára pedig díjat alapított.
1989-ben betegség miatt vonult vissza, a rákból azonban felgyógyult, és a Bodeni-tó mellé költözve a festészetnek szentelte utolsó éveit.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását