2024. május 7. - Gizella

Az USA tesztelné az európai bankokat?

Az amerikai pénzügyminiszter e heti európai körútján arra fogja buzdítani kollégáit, hogy végezzenek el az amerikaihoz hasonló megbízhatósági teszteket az európai bankokon - jelentette a CNBC gazdasági hírtelevízió kedden.
2010. május 25. kedd 22:36 - HírExtra
Timothy Geithner azt szeretné, hogy az európai pénzintézetek állapotát is felmérjék azokhoz az úgynevezett stressz tesztekhez hasonlóan, amelyeket a Wall Street-i nagybankok körében hajtottak végre a pénzügyi piaci válság kirobbanása után, 2009 tavaszán.

A pénzügyminiszter már többször hangsúlyozta: ezek a tesztek - amelyek a kockázatos működésű pénzintézeteket voltak hivatottak kiszűrni - segítettek megnyitni a kaput a magántőke visszatéréséhez, és átláthatóságot teremtve feloldották a pánikot.

Elképzelése szerint Európában némileg eltérő teszteket kellene elvégezni, mivel ott nem áll rendelkezésre hatalmas központi segélyalap a banki tőketartalékok hiányosságainak betömködésére (az Egyesült Államokban erre a célra 700 milliárd dolláros programról döntött a washingtoni kongresszus).

Geithner a stressz tesztek szükségességén kívül - amelyeket a szélesebb értelemben vett európai mentőcsomag részének gondol - arra is fel fogja hívni európai kollégái figyelmét, hogy bizonyos országokban nagyobb központi ösztönző csomagokra lenne szükség.

Geithner szerdán találkozik Londonban George Osborne új brit pénzügyminiszterrel, később pedig Frankfurtba és Berlinbe utazik, hogy az Európai Központ Bank és a német pénzügyi tárca vezetőivel tárgyaljon. Washingtoni közlés szerint Geithner megvitatja partnereivel az európai gazdaság helyzetét, továbbá a globális bizalom és a pénzügyi stabilitás helyreállítása, valamint a válságból való kilábalás érdekében hozott intézkedéseket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását