2024. június 17. - Laura, Alida

Feljelentést tett a Jobbik a Malév-ügyben

Feljelentést tesz a Jobbik a Malév privatizációs ügyletei kapcsán különösen jelentős kárt okozó csalás és a számviteli fegyelem megsértése bűntettének alapos gyanúja miatt.
2010. május 20. csütörtök 10:20 - HírExtra
Volner János közlése szerint "a menedzsment eltitkolta azt, hogy 32 millió euró viszontgaranciát nyújtottak a 32 milliós vételár mellé".

Oszkó Péter ügyvezető pénzügyminiszter szerdán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén arról beszélt, hogy a Malév már magántársaságként jogszerűtlenül vállalt - a fent említett 32 millió eurót meghaladó összegben - viszontgaranciát az orosz állami Vnyesekonombanknál. A jobbikos képviselő már a bizottsági ülésen bejelentette, hogy feljelentést tesznek, erre Oszkó Péter úgy reagált: "ezt már magunk is megtettük, csak nem jelentettük be".

A jobbikos képviselő hangsúlyozta, hogy a Malév privatizációs szerződése előkészítetlen volt. Borisz Abramovics nevének említése nélkül azt mondta: a társaságot "olyan vevőnek értékesítették, aki magánszemélyként szoros kapcsolatot ápolt az orosz alvilággal. Mindez egy olyan cégnél történt, amely nemzetbiztonsági felügyelet alatt van". Hozzátette: a Malév kapcsán a magyar államot közvetlenül 8,5 milliárd forint közvetlen kár érte, és ha a légitársaság vagyonvesztését is figyelembe vesszük, akkor az meghaladja a 10 milliárd forintot.

Oszkó Péter a szerdai bizottsági meghallgatáson elmondta: a Pénzügyminisztérium csak az idén február 10-én szerzett tudomást a Malév garanciavállalásáról, amelynek a Malév könyveiben nem volt nyoma. A viszontgaranciát a Malév vállalta, így az az állam számára nem jelent közvetlen kötelezettséget, azaz állami garanciát.

Kitért arra: a 32 millió euró viszontgaranciát a február 26-án született magyar-orosz megállapodásban korlátozták ekkora összegre, azzal a kitétellel, hogy a kifizetést a Malév a bíróságon visszakövetelheti.

Az ügyvezető pénzügyminiszter az ülés után újságíróknak azt hangsúlyozta: tisztázatlan, hogy a vádak kivel szemben állnak fenn.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását