2024. május 11. - Ferenc

Lovagi viadal készül

Ostromjáték, középkori lovagi viadal és vásári mulatozás zajlik május 24-én, pünkösd hétfőjén Hollókő várában, ahol a legjobb vitéz címéért is versenghetnek a látogatók.
2010. május 16. vasárnap 10:53 - HírExtra
Sztrémi Zsuzsanna, a programot szervező Hollókőért Közalapítvány vezetője az MTI-nek elmondta: a vár ura és szépséges leánya délelőtt 11 órakor jelenik meg a vendégsereg előtt, hogy megtekintse a tiszteletére rendezett középkori vásárt és mulatságot a vár főterén.

A vásári forgatagban középkori vitézek, gólyalábas és vásári komédiások előadásait láthatják az érdeklődök. A bemutatónak az ellenséges seregek ostroma vet véget, akik el akarják foglalni Hollókő várát. A haramiák tervét azonban a bátor vitézek meghiúsítják, és zavartalanul folytatódhat a vigasság - ismertette a forgatókönyvet Sztrémi Zsuzsanna.

Zaba

A vásárba érkezők megkóstolhatják a középkori étkeket, megtekinthetik az agyag- és faművesség, gyékény- és textilszövés, valamint a kovácsolás fortélyait.

Fegyver- és viseletbemutatót tartanak Szent László Vitézei, a vásári hangulatot emeli a Garagulya Gólyalábas Kompánia, a középkori táncokat a Hollókői Udvarhölgyek adják elő, a lovagi viadal pedig Az Északi Végek Lovasaival zajlik majd. Palócország Vidám Komédiásai Mátyás-meséket tolmácsolnak, délután a Pünkösdi király legjobb vitézét választják meg a közönség részvételével.

Koncert is lesz a vár falai között. Szvorák Katalin előadásában a régizene és a népzene kölcsönhatásai jelennek meg, csembalón és dobon Andrejszki Judit, dudán, tárogatón, kavalon és tilinkón Szokolay Dongó Balázs működik közre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását