2024. április 24. - György

12 ponttal a fejfájás ellen

Ne nyúljunk egyből a gyógyszerek után, inkább gondoljuk át, mit csinálunk rosszul és változtassunk rajta.
2009. augusztus 30. vasárnap 17:59 - Zelenij Linda
Az emberek többsége a fejfájás első jeleire bekap egy gyógyszert és ezzel letudja a dolgot, ahelyett, hogy elgondolkodna a kiváltó okon. Ha mégis magyarázatra van szükség, akkor a többség a fáradtságra vagy a stresszre fogja rá. Pedig sok oka lehet a fájdalomnak, gyakran olyan tényezők idézik elő, amelyekre nem is gondolnánk.

1. Bizonyos élelmiszerek
Egyes ételek- mint például a sajt, a csoki, a kóla, és egyéb zsíros termékek- sok koleszterint tartalmaznak, így magas vérnyomásra hajlamos embereknél fejfájást okozhatnak.

2. Éhség
Kemény diéták során, az agy nem kap elég tápanyagot a működéshez így gondok lépnek fel működése során.

3. Túl sok folyadék
Bár gyakran hallani, hogy fogyasszunk sok folyadékot, bizony ezt sem szabad túlzásba vinni. Ha túl sokat iszunk, folyadék felesleg gyűlik össze, így megemelkedhet a belső nyomás, ami fejfájással jár.

4. Vitamin túladagolás
Tippek fejfájás ellen
- Jégkocka, vagy gyógyszertárakban kapható jégzselés tasak hideg borogatásként a homlokra helyezve
- Egy csésze, forró, erős kávé cukorral és egy kevés tejjel, esetleg ízesítsük csak egy kevés citromlével
- Gyógytea citromfűből, vagy oregánóból, vagy fűzfakéregből esetleg borsmentásból
- Magnézium tartalmú ételek fogyasztása: banán, hüvelyesek, olajos magvak
- Tegyünk egy teáskanálnyi tormát egy zsebkendőbe, ezt helyezzük a tarkónkra, egy sállal rögzítsük, majd 8 perc után vegyük le. Ha csíp azonnal távolítsuk el.
- Egy hideg és egy meleg vizes lavórba áztassuk a lábunkat felváltva. Előbbiben 8, utóbbiban 3 másodpercig. Ismételjük meg háromszor, majd húzzunk zoknit és dőljünk le pihenni.
Bizony nemcsak a vitaminhiány okozhat komoly gondokat, hanem a túladagolás is. Különösen veszélyes a D-vitamin felhalmozódása a szervezetben, ugyanis a fejfájáson túl vesekő kialakulásához is vezethet.

5. Gyógyszer túladagolás
A túl sok fájdalom csillapító szedése is okozhat fájdalmat-ezt hívják a szervezet paradox reakciójának-ezért szigorúan tartsuk be a használati utasításban leírtakat.

6. Fülbevaló és egyéb kiegészítők
Mindenképpen kerüljük a szoros frizurákat, a nehéz fülbevalókat és klipszeket, de még a kalapok is előidézhetnek panaszokat. Ugyanis a rosszul megválasztott kiegészítők eldeformálják a szöveteket és ez idézi elő a fájdalmat.

7. Időjárás
A fejfájások közel 50%-áért az időjárás a felelős. Sokak érzékenyek a légkör nyomásának a változására és a hőmérséklet ingadozására. Ennek az a magyarázata, hogy a szervezetben zajló kémiai folyamatokat és az agyunk elektromos működését megzavarja, ami idegrendszeri irritációt okoz.

8. Parfüm
Akinek érzékeny orra van, az bizony rosszul jár az erős illatokkal és szagokkal, mert könnyedén fejfájást és hányingert válthatnak ki. Orvosok szerint amúgy is érdemes kerülni az erős illatú parfümöket és az illatosított testápolókat, krémeket, sőt a légfrissítőket is.

9. Káros szenvedélyek
Az alkoholos italok is okozhatnak fejfájást még kis mennyiségben is. Ha érzékenyek vagyunk az italokra, akkor tanácsos tiszta és jó minőségű konyakot, vagy vodkát inni, és szigorúan kerülni kell a borokat, likőröket és a pezsgőt. A dohányzás pedig szűkíti az ereket, így a vérellátás is minősége is csökken, ami egyenes út a fejfájáshoz, nem beszélve a többi veszélyes betegségről.

10. Lustaság
A mozgáshiányos életmód nemcsak egészségtelen, de bizony fejfájást is okozhat, mert lelassul a vérkeringés és a szervezet vérellátása. Gyógyszerek helyett napi félórát szánjuk legalább egy sétára.

11. Szex, vagy annak hiánya
Szeretkezés során bármikor felléphet fejfájás, a megemelkedett vérnyomás, és az izmok erős megfeszülése miatt. A migrén pár perctől egészen néhány óráig is eltarthat. Ha ez csak időnként fordul elő az nem gond, ám ha rendszeres, akkor komoly betegségekre is utalhat, érdemes orvoshoz fordulni. Azoknak, akik rendszeres szexuális élethez szoktak a hiány komoly gondokat okoz, amiben a stressz és a hormonok túltengése is szerepet játszik.

12. Szem megerőltetése
Akik, számítógéppel dolgoznak egésznap, különösen veszélyeztetet helyzetben vannak, mert könnyen túlerőltethetik a szemüket. Ilyenfajta munkavégzés mellett tanácsos két óránként 5-10 percet pihentetni a szemünket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását