2024. május 3. - Tímea, Irma

"A tehetséggondozás az egyetemek kiemelt feladata"

Sólyom László szerint a tehetséggondozás az egyetemeknek is kiemelt feladata, ahhoz azonban, hogy jó hallgatók legyenek, jó gimnáziumok és még inkább jó általános iskolák kellenek.
2010. május 12. szerda 11:18 - HírExtra
A köztársasági elnök az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) szenátusának együttes ünnepi ülésén, szerdán Budapesten azt mondta: az egyetemek eltömegesedésének idején "mindannyiunknak vannak tapasztalatai a beérkező hallgatóság átlagszínvonalának csökkenéséről, másrészt a vékony elit olykor bámulatba ejtő szorgalmáról, külföldi tájékozottságáról".

Sólyom László elmondta: az egyetemek célja eredetileg "teljes emberek" képzése volt, és ma is ez lenne a legfontosabb, ítélőképességet nevelni a hallgatókba.

Teljes embernek azonban elsősorban a tanárnak kell lennie, "az egyetemet a professzor teszi, semmilyen oktatóprogram nem helyettesítheti a tanár személyes hatását, odafordulását a tanítványaihoz" - fűzte hozzá.

Mint mondta, ha a professzor tudományának és hallgatóinak szenteli az életét, akkor autonóm ember marad. Az egyetemi autonómia pedig semmit sem ér, "ha csupán belterjes ügyek táptalaja, ha nem autonóm személyiségék munkáját szolgálja".

Az államfő arról is beszélt: noha ma nincsenek a tudományágak sokaságával foglalkozó felsőoktatási intézmények, sajnálja, hogy Magyarországon már nem hatályos az a törvény, amely szerint az egyetemi ranghoz mind társadalomtudományi, mind természettudományi kar szükséges.

Sólyom László kitért arra, hogy a tudomány elválaszthatatlan olyan, a mai társadalomból hiányzó értékektől, mint a folyamatos kérdezés és kutatás, az önkritika, a pontosság, a módszeres érvelés. "Ezek adják az egyetem erkölcsi tőkéjét, mai morális hatalmát" - fogalmazott.

Az ELTE és a PPKE jogelődjét 375 évvel ezelőtt alapította meg Pázmány Péter bíboros. A jubileumra szerdától péntekig több eseménnyel emlékeznek Budapesten.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását