2024. április 18. - Andrea, Ilma

Szex 45 felett: már nem az igazi

Egy nagyszabású új felmérés szerint az amerikaiak 45 éves koruk felett sokkal nyitottabbak a házasságon kívüli szexre, mint tíz évvel ezelőtt voltak, ám ritkábban és kevesebb kielégüléssel gyakorolják a szexet.
2010. május 7. péntek 14:32 - HírExtra
A felmérést, melynek eredményét pénteken tették közzé, a nyugdíjasok amerikai társasága (American Association of Retired People, AARP) végezte.

A változás hátterében legfőképp a pénzügyi stressz áll - véli Pepper Schwartz szociológus, az AARP szakértője. "Hozzáállásukban liberálisabbak, mégis ritkábban szexelnek" - állapította meg.

A részletes kérdőívet 1670, 45 év fölötti ember töltötte ki tavaly. Az AARP (www.aarp.org), amely 40 millió, ötvenen túli amerikait képvisel 1999-ben és 2004-ben is készített hasonló felmérést a szexuális attitűdről és gyakorlatról.

Az 1999-es felmérésben a válaszadók 41 százaléka tartotta helytelennek a házasságon kívüli szexet, a mostani felmérésben már csak az emberek 22 százaléka vélekedett így. A szexuális aktivitás azonban - házasságon belül és kívül - csökkenni látszik. A mostani felmérésben a válaszadók saját bevallása szerint előző héten 28 százalékuk szexelt, előző hónapban pedig 40 százalékuk, ami nagyjából tíz százalékponttal kevesebb mindkét kategóriában, mint a 2004-es adat.

A kérdésre, hogy elégedettek-e szexuális életükkel, 43 százalék válaszolt igennel, ez nyolc százalékponttal alacsonyabb, mint 2004-ben volt (51 százalék). A partnerrel rendelkező, ám nem házas válaszadók gyakrabban szexeltek és elégedettebbek voltak, mint a házasok.

A felmérés eredménye szerint a férfiak gyakrabban gondolnak a szexre, sűrűbben gyakorolják, és közel kétszer többen vallottak be elsődleges kapcsolatukon kívüli szexuális tevékenységet (21 és 11 százalék). Eközben a szexuálisan aktív férfiak mindössze 12 százaléka állította, hogy használ óvszert. A férfiak közül ötször többen állították, hogy naponta legalább egyszer gondolnak a szexre, mint a nők közül, és háromszor többen mondták, hogy hetente legalább egyszer önkielégítést végeznek.

A felmérésben résztvevő férfiak 10 százaléka válaszolta, hogy szed gyógyszert szexuális funkciója javítására, és 23 százalékuknál diagnosztizáltak merevedési problémákat vagy impotenciát.

Arra a kérdésre, hogy mi tehetné kielégítőbbé a szexuális életüket, a nők 20, a férfiak 37 százaléka a jobb egészséget jelölte meg, illetve a nők 14 és a férfiak 26 százaléka a jobb pénzügyi lehetőségeket.

A szakértők szerint a felmérés eredményeinek hibahatára (plusz-mínusz) 3,7 százalékpont.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását