2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Navracsicshoz fordult az EMFESZ-vezér

A leendő miniszterelnök-helyetteshez fordult a gázszolgáltató ügyvezető igazgatója annak érdekében, hogy a Fővárosi Ítélőtábla döntése nyomán kialakult helyzetet mielőbb rendezni lehessen.
2010. május 6. csütörtök 12:39 - HírExtra
A Főváros Ítélőtábla szerdán hozott ítéletében a Magyar Energia Hivatal korábban hozott döntését - melyben jóváhagyta a RosGas AG EMFESZ Kft-ben történő tulajdonszerzését - hatályon kívül helyezte, és a Magyar Energia Hivatalt új eljárás lefolytatására kötelezte.

Ezzel azonban újból bizonytalanná vált, hogy ki is az EMFESZ tulajdonosa. A tulajdonos váltást ugyanis az Energia Hivatal elfogadta, így a Mabofi helyet a RosGas birtokába került az EMFESZ. Ám azzal, hogy most ezt az ítélőtábla semmissé nyilvánította furcsa jogi helyzet alakult ki: nem lehet pontosan tudni kié is most a cég?

A levél


A HírExtra biztos forrásból tudja, hogy Góczi István a cég ügyvezető igazgatója éppen erre a furcsa helyzetre hívja fel a figyelmét Navracsics Tibornak, aki nemcsak az új kormány miniszterelnök-helyettese lesz, de ő a leendő közigazgatási és igazságügyi miniszter is. A levélben, melyet a mai napon jutatott el a politikushoz, Góczi hangsúlyozza, hogy egy olyan cég került ebbe a helyzetbe, amely az ország gázellátásának negyedét biztosítja. Ez pedig már nemzetgazdasági ügy.

Góczi úgy véli, a bíróság pontatlan volt ez pedig egy ilyen ügyben nem megengedhető: az eljárási szabálytalanságra hívja fel Navracsics figyelmét. A probléma Góczi szerint abból adódik, hogy a Fővárosi Bírság a per első fokú ítéletekor úgy foglalt állást, hogy a második, eljárásban, melyre az Energia Hivatalt kötelezték, már az új eljárási szabályokat kell alkalmazni. Ez pedig Góczi szerint nem megengedhető: jogi nonszensz.

Ráadásul az ítélőtábla nem adott egyértelmű választ arra nézve, hogy akkor most milyen eljárási szabályokat kell majd alkalmaznia a hivatalnak.

Góczi a kifogásaival a Fővárosi Ítélőtábla elnökének is hivatalos levelet küldött. Ebben részletesen kifejti a jogi problémákat, valamint bejelenti, hogy az eljárás szabálytalansága miatt kifogást terjeszt elő.

A MEH

A HírExtra felkereste az Energia Hivatalt (MEH), ahol azt a választ adták, egyelőre megvárják a bíróság hivatalos ítéletét, mert csak akkor tudnak bármit is mondani az ügyről, amint ezt kézhez kapták. Azt is megtudtuk,hogy a MEH új eljárást fog indítani az EMFESZ tulajdonos váltásáról, ám hogy ez mikor indul, szintén a bírósági ítélet kézhezvételének időpontjától függ.

Arra egyelőre szintén nem tudtak választ adni, hogy az EMFESZ jelenleg kinek a tulajdonában van.

A HírExtra felkereste Navracsics Tibort és a Fővárosi Ítélőtáblát, de egyelőre nem kaptunk választ.

Az ítélet az EMFESZ által kiadott nyilatkozat szerint a cég működését, fogyasztóinak biztonságos gázellátását és szerződéses kötelezettségeinek teljesítését nem befolyásolja.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását