2024. április 27. - Zita

Megszűnhet a Vértesi Erőmű

A Vértesi Erőmű léte a végéhez közeledik. A botrányoktól sem mentes cég tevékenységére a május 18-ára összehívott rendkívüli közgyűlés tehet pontot. Úgy tudjuk, a céget felszámolják.
2010. május 5. szerda 16:03 - Pénzes Dávid
A Vértesi Erőmű tulajdonosa az állami kézben lévő Magyar Villamos Művek (MVM). Az MVM nemrégiben független szakérői elemzéseket készíttetett a Vértesi Erőmű piaci helyzetéről, valamint esélyeiről az energetikában, és betöltött szerepéről a foglalkoztatáspolitikában. Az elemzést a Gazdaságkutató Intézet és a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont végezte. Kiderült, a Vértesi Erőmű túl sokba kerül az álamnak, és tulajdonképpen a létezése felesleges.

Ez persze nem jelenti azt, hogy azon nyomban megszüntetik a céget, hiszen a múltban az MVM többször is foglalkozott már a kérdéssel, mégsem húzták le a rolót. Ez persze már a politika területe. Miután Kocsis István az MVM éléről elkerült a BKV-hoz (maga mögött hagyva számtalan botrányos ügyet) Márta Imre vezetésével a villamos művek vezetése gyökeres fordulatot vett. A fiatal vezető rendbe rakta az MVM pénzügyeit, (idén már komoly nyereséget is elkönyvelhetett), és úgy egészében gatyába rázta a céget. A Vértesi Erőműtől azonban nem tudott megszabadulni.

Húzták-halasztották

Gubancos ügy
VÉ Zrt. korábbi vezetése tulajdonosi felhatalmazás nélkül 2008 során több milliárd Ft volumenben kötött áramvásárlási szerződést. A villamosenergia-árak időközben bekövetkezett esése és a vevői elállás miatt piacképtelené vált szerződéseket a VÉ Zrt. – túlmenően az érdekei érvényesítése céljából tett egyéb jogi lépéseken – kénytelen volt felmondani. Emiatt azonban az áramkereskedők egy része pert indított. Ez idáig egy bírósági döntés született, mely az áramkereskedő igényét már jogosnak ismerte el.
Az MVM mint az erőmű legjelentősebb részvényese meghozhatta volna már a döntést a felszámolásról, ám ez nem is olyan egyszerű. Az MVM vezető testületei ugyanis többször világossá tették szándékukat az erőművel kapcsolatban: az igazgatóság már két alkalommal is állást foglalt a a társaság működésének megszüntetése mellett, de az MVM tulajdonosa a továbbműködtetésről határozott. A tulajdonos gyakorlatilag a kormány.

2009. június 23-án a Magyar Köztársaság Kormánya határozatban az MVM feladatául szabta a VÉ Zrt. jövőjével kapcsolatos teendőket. A Kormányhatározat a tulajdonos MVM Zrt. további erőfeszítéseit kérte annak érdekében, hogy meghatározott ideig biztosítsa a továbbműködést.

Hogy a szocialista kormányok miért ragaszkodtak a Vértesi Erőműhöz ennyire – annak ellenére, hogy világosan látszódnak a problémák – csak tippelni lehet. De nem lenne túlságosan meglepő, ha a korrupció árnyéka is bekúszna a történetbe.

Mindenestre gyanús, hogy a társaság annak ellenére élhetett tovább, hogy aránytalanul magas terhet jelentett a magyar állam, és a magyar áramfogyasztók számára: becslések szerint 120 milliárd forintot meghaladó támogatást igényelt az elmúlt évtized során.

A Fidesz megteheti

Az MVM nyilatkozata
Az ország jelenlegi nehéz, forráshiányos gazdasági helyzetében, fenti körülményekre tekintettel az MVM-nek a közeljövőben felelős, saját tulajdonosaival is egyeztetett döntéseket kell hoznia, melyek alapján rendeződik a társaság sorsa. Az MVM ugyanakkor határozottan leszögezi, hogy mindent meg fog tenni azért, hogy a Vértesi Erőmű jövőjére vonatkozó döntések a legmesszebbmenőkig figyelemmel legyenek a szociális szempontokra, a munkavállalók érdekeire.
Az MVM nem véletlenül hívta össze rendkívüli közgyűlését az új kormány hivatalba lépése utánra. A szocialisták távoztával a fideszes kabinet bólinthat rá a felszámolásra. Úgy tudjuk, ezt meg is fogják tenni.

Ennek előszele az is, hogy az erőmű öt igazgatósági tagja közül három már le is mondott posztjáról, mondván: a nem kívánnak közreműködni az 1300 főt foglalkoztató erőmű és a hozzá tartozó bánya felszámolásában. A Népszabadság úgy tudja, a vállalat vezetésére a felszámolóbiztosi múlttal rendelkező Magyari József kaphat megbízást.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását