2024. május 3. - Tímea, Irma

Csaknem harmadával esett a BÉT forgalma

Áprilisban a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvénypiacán - kétszeres árfolyamértéken számolva - 972 milliárd forint értékben születtek üzletek, az előző hónaphoz képest 27,5 százalékkal csökkent a forgalom.
2010. május 3. hétfő 12:00 - HírExtra
Az év első négy hónapjában ugyanakkor csaknem 50 százalékkal volt magasabb a forgalom, mint 2009 január-áprilisában. A BÉT hétfőn közölt, a brókercégek jelentésein alapuló havi statisztikája szerint az idén január-áprilisban 3.978 milliárd forint értékben kereskedtek a részvénypiacon, míg tavaly ugyanebben az időszakban 2.660 milliárd forint volt a forgalom.

Áprilisban a teljes azonnali piaci forgalom 1.009 milliárd forint volt, amelynek 96,3 százalékát a részvények adásvétele tette ki. Az azonnali összforgalom - amely a részvényeken kívül magában foglalja a befektetési és kárpótlási jegyek, a certifikátok, az állampapírok, a vállalati kötvények és a jelzáloglevelek forgalmát is - 26,3 százalékkal csökkent márciushoz képest.

Az idén áprilisban a tőzsde hivatalos részvényindexe, a BUX 519 ponttal, 2,14 százalékkal emelkedett, a hónap utolsó kereskedési napján 24.764 ponton állt. Az év eleje óta 3.537 pontot, 16,66 százalékot emelkedett.

A brókercégek forgalmi listájának élén áprilisban is ugyanaz az öt cég állt, mint márciusban, és a sorrend sem változott. Első a listán az Erste Befektetési Zrt. 214 milliárd forintos részvényforgalommal. Második helyen a Concorde Értékpapír Zrt. áll 121 milliárd forinttal, harmadik a Cashline Értékpapír Zrt. 103 milliárd forintos forgalommal. Negyedik a sorban a KBC Securities, amely 78 milliárd forint értékben forgalmazott részvényeket a BÉT-en, ötödik az UniCredit Bank 61 milliárd forintos adásvétellel.

A származékos piacon áprilisban mérséklődött az egyedi részvények és a BUX forgalma, míg a deviza kontraktusok forgalma emelkedett. Az egyedi részvényekre 267 milliárd forint értékben született határidős ügylet az előző havi 273 milliárd forintos forgalom után. A határidős BUX forgalma 163 milliárd forint volt áprilisban, míg márciusban 182 milliárd forintot tett ki. A deviza kontraktusokkal 271 milliárd forint értékben kereskedtek a márciusi 222 milliárd forintos forgalom után.

Az áruszekcióban áprilisban 8,4 milliárd forint értékben kötöttek gabonaügyleteket az előző havi 6,8 milliárd forint után.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását