2024. április 27. - Zita

Ahmedinezsád bírálta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget

Az iráni elnök szerint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kudarcot vallott a nukleáris leszerelés terén, és országa javaslatokat tesz ennek orvoslására. Mahmúd Ahmadinezsád vasárnap Teheránból New Yorkba indult, hogy részt vegyen az atomsorompó-szerződés utókonferenciáján, s ebből az alkalomból nyilatkozott.
2010. május 2. vasárnap 12:56 - HírExtra
"A NAÜ-nek negyven év alatt nem sikerült teljesíteni küldetését" - idézte tőle a FARS iráni hírügynökség. "Nemcsak hogy nem történt meg a nukleáris leszerelés, de újabb országok jutottak hozzá az atomfegyverhez" - mondta Ahmadinezsád Indiára, Pakisztánra és Izraelre utalva.

Az elnök szerint "az iráni nemzetnek mondanivalója van és nagyon konkrét javaslatai az atomfegyverekről, amelyek a világ biztonsága számára a legnagyobb fenyegetést jelentik". Döntő fontosságú - tette hozzá -, hogy Irán a legmagasabb szinten részt vegyen ezen az értekezleten és meghallgattassa az iráni nép álláspontját és javaslatait.

Az atomsorompó-szerződés Ahmadinezsád szerint három feladatot rótt a NAÜ-re: a nukleáris leszerelést, az atomfegyver terjedésének megakadályozását és a nukleáris technológia békés célú alkalmazását minden ország által. Az iráni elnök szerint sajnálatos, hogy a NAÜ kudarcot vallott e három téren.

Teheráni közlés szerint az elnök a konferencia első, hétfői napján mondja el beszédét, és teszi meg javaslatait.

Az ENSZ 189 ország küldöttségét fogadja az értekezlet megnyitóján.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását