2024. május 20. - Bernát, Felícia

Az ombudsman leminősített egy gyermekotthont

Nem megfelelőek a nevelési körülmények a speciális ellátást igénylő fiatalkorúak kaposvári Zita Gyermekotthonában Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint - közölte az ombudsman hivatala csütörtökön az MTI-vel.
2010. április 29. csütörtök 19:18 - HírExtra
Az ombudsman a Népszabadság híre alapján indított vizsgálatot, a lap arról számolt be, hogy az otthon egyik gondozottja lopásra, koldulásra kényszerített kisebb gyermekeket, ezért büntetőeljárás indult ellene

Mint írták, a gyermekotthonban korábban kétszer is folyt ombudsmani vizsgálat, az egyik hatására, a biztos ajánlására a fenntartó Somogy Megyei Önkormányzat vissza is vonta az igazgató vezetői megbízását. Szabó Máté ezt megelőzően megállapította, hogy a fenntartó nem tett eleget ellenőrzési kötelezettségének, ezzel sérült a jogbiztonság és a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek kiemelt védelemhez fűződő joga.

A biztos munkatársai a gyermekotthonban azt tapasztalták, hogy egy 2007-ben feltárt hiányosságot megszüntettek: a megyei önkormányzat tatarozással, átalakításokkal megoldotta a pszichés zavarokkal küszködő fiúk, valamint a speciális ellátást igénylő lányok elhelyezését.

Tavaly létrehozták a speciális otthon működéséhez elengedhetetlen biztonsági elkülönítőt is, amelynek kialakításánál, berendezésénél figyelmen kívül hagytak szakmai szempontokat és - mint az ombudsman munkatársai tapasztalták - nincs kiforrott elképzelés az elkülönítő gyakorlati használatról. A jogszabályban előírt helyiségek megtalálhatók, a berendezés azonban hiányos. Szabó Máté ezért a fenntartót arra kérte, fogalmazzon meg szakmai javaslatot a biztonsági elkülönítőre - áll a közleményben.

Az ombudsman úgy látja, az intézmény lehetővé teszi, hogy a gyermekek személyesen és telefonon tartsák a kapcsolatot a családjukkal, de a házirend ennek idejét erősen korlátozza, ami nem segíti a gyermek családi kötődését.

Szabó Máté azt viszont értékelte, hogy a szakemberek igyekeznek hasznos programokat szervezni a gondozottak szabadidejének eltöltésére - ennek jó példája az intézmény sportcsapata -, de azt felrótta, hogy az ehhez szükséges eszközökből az elégségesnél kevesebb jut.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását