2024. április 28. - Valéria

Elkeserítő adatok: Több állástalan, kevesebb állás

A Workania.hu állásportál adatai szerint Magyarországon tavaly 4,5 százalékkal nőtt az álláskeresők száma, miközben összességében 28 százalékkal kevesebb állást hirdettek meg, mint egy évvel korábban.
2010. április 27. kedd 10:06 - HírExtra
A munkaerő-piaci kereslet és kínálat - a meghirdetett állások és az álláskeresők számának - elmúlt évben bekövetkezett változásait vizsgáló felmérés szerint az elmúlt év során a legnagyobb mértékben, 76 százalékkal a biztosítás területén nőtt az elhelyezkedni kívánók száma, míg az álláshirdetések számában a legnagyobb mértékű, 65 százalékos csökkenés a mezőgazdaság és élelmiszeriparban történt.

A műszaki területen szakképzettséget kívánó munkakörökre vonatkozó hirdetések száma 20,8 százalékkal csökkent, a meghirdetett középvezetői állások száma 26,6 százalékkal, a felsővezetői állások száma több, mint 41 százalékkal csökkent.

A szolgáltatási területeken elhelyezkedni kívánók száma 19 százalékkal nőtt, a területen meghirdetett állások száma viszont 26 százalékkal csökkent. A vendéglátóipar, idegenforgalom területén 11 százalékkal többen kerestek állást 2009-ben, mint egy évvel korábban, a meghirdetett állások száma pedig 43,5 százalékkal csökkent.

Az egészségügy és szociális szféra területén 26,5 százalékkal kevesebb munkakört hirdettek, miközben 11 százalékkal nőtt a területen elhelyezkedni kívánók száma.

Az adatok életkor szerinti vizsgálata azt mutatja, hogy 2009-ben 6,2 százalékkal többen pályáztak állásra a legfiatalabb, 17-24 év közötti korcsoportból, 1,4 százalékkal csökkent a 25-34 éves álláskeresők száma, 10,7 százalékkal nőtt az állásra pályázók száma a 35-44 év közötti korcsoportban. Legjobban a két felső korosztályban nőtt az álláskeresők száma: a 45-54 év közöttiek közül 17,4 százalékkal többen voltak aktív munkakeresők 2009-ben, az 55 év felettiek közül 30 százalékkal többen kerestek állást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását