2024. május 18. - Erik, Alexandra

Választás: sehol nincsenek sorok

Sehol nem alakult ki sorban állás az országgyűlési képviselő-választás vasárnapi második fordulóján, a meghozott intézkedések növelték az igazolással szavazásra kijelölt szavazókörök "áteresztőképességét".
2010. április 25. vasárnap 16:28 - HírExtra
17:00 Továbbra is várakozásmntesen

Vasárnap délután 16 órakor lényegében nem volt sorban állás az igazolással szavazásra kijelölt szavazókörökben - közölte Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetője az MTI-vel vasárnap délután.

A legtöbb várakozási idő 16 órakor 2-3 perc volt a fővárosban, a 14-es országgyűlési egyéni választókerületben (X. kerület). A 3-as számúban (III. kerület) fél perc volt a várakozási idő, az összes többi fővárosi szavazókörben pedig a szavazatszámláló bizottságok OVI-nak megküldött jelentése szerint még ennyi sem.

A legtöbb várakozási idő egész nap legfeljebb tíz perc volt: ezt 7 órakor a III. kerületi 3-as számú választókerület és 9 órakor a XIII. kerületi, 19-es számú egyéni választókerület jelentette az OVI-nak.

A legtöbb sorban állóról - 15 választópolgárról - ugyancsak a 3-as számú választókerület számolt be, reggel 7 órakor.

Az adatokból kiderül: a tíz "kritikus" igazolással szavazásra kijelölt szavazókörből a fővárosi 3-as számú tűnik a leginkább "terheltnek": 7 órakor 15 sorbanálló volt, 9 órakor 9, 11 órakor 1, 13 órakor 4, 15 órakor pedig nem volt sorban álló várakozó a szavazatszámláló bizottság előtt.
Egész nap "nullás" jelentéseket küldött (azaz nem volt sorbanálló) a miskolci, a fővárosi 8-as (VI. kerület), a 10-es (VII. kerület), a 21-es (XIV. kerület), a 26-os (XVIII. kerület) és a 28-as egyéni választókerületben (XIX. kerület).

Közölte, a helyi választási irodák vezetőivel folyamatosan kapcsolatban vannak.Úgy lájuk, sehol nem alakult ki sorban állás azokban a szavazókörökben, ahol több száz igazolással szavazót várnak - jelentette ki.

Hozzátette: a szavazás gördülékenyen folyik mind a 3.150 szavazókörben, ahol a második fordulóban szavaznak.

Virág Rudolf kiemelte, hogy voltak olyan igazolással szavazásra kijelölt szavazókörök, ahol már a 15 órás adatok szerint is meghaladta a részvétel az 50 százalékot. Például a budapesti XIII. kerületben igazolással szavazásra kijelölt szavazókörben a 15 órai adatok szerint a részvétel 62,35 százalék volt, a III. kerületben pedig 55,17 százalék.

(A www.valasztas.hu-n "szavazóköri mélységig" lehet megtekinteni a részvételi adatokat. Az igazolással szavazásra kijelölt szavazókörökben - mivel sok igazolással szavazó nem vetette magát névjegyzékbe a voksolás előtt, így őket vasárnap kell felvenni a névjegyzékbe - ahogyan veszik fel az igazolással szavazókat a névjegyzékbe, úgy nő a választópolgárok száma.)

Az irodavezető tájékoztatása szerint szervezési problémát okozott, hogy két-három szavazókörben a szavazatszámláló bizottság néhány delegált tagja nem jelent meg, de a jegyzők mindenhol megoldották a problémát, és póttagokat hívtak be.

A szavazatszámláló bizottságok határozat-képessége folyamatosan biztosított, nincs akadálya a mozgóurnás szavazásnak sem - szögezte le.

Szólt arról is, hogy érdemi rendbontás nem történt, "egy-két plakátügytől" eltekintve a szavazás lebonyolítását akadályozó körülményről nem érkezett jelentés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását