2024. május 3. - Tímea, Irma

Az országgyűlési biztos szerint sok a panasz

Az állampolgári jogok területén egyre több a panasz, miközben azok okainak feltárására, kezelésére egyre kevesebb erőforrás jut - állapította meg 2009. évi tevékenységéről készített beszámolójában Szabó Máté országgyűlési biztos.
2010. április 21. szerda 12:04 - HírExtra
Az eredmény

Az ombudsman szerdán Budapesten ismertette a 2009-es évi munkájáról, a legfontosabb ombudsmani vizsgálatairól szóló beszámolóját.

Hangsúlyozta: 2009-ben 49 százalékkal nőtt a hozzá érkezett panaszok száma. Mivel azonban a hivatal többszöri jelzés ellenére sem kapott külső segítséget, a biztos munkatársai megfeszített munkával sem tudták feldolgozni a 6.752 panasz mindegyikét.

Mint mondta, Európában is érezhető "a válságkezelés válsága", azaz hogy a válság hatására mindenütt nő az állampolgárok problémája mind számában mind mélységében. Ugyanakkor a válság miatt az ezek kezelésére hivatott intézmények, mint az ombudsmani hivatal, a betegellátás, az oktatás, a fogyatékos-ellátás forrásai csökkennek és egyre kevésbé tudnak segíteni.

Szabó Máté jelezte: a jövőben az ő hivatala is "bizonyos funkciókat nehezebben tud ellátni", valószínűleg a megyelátogatásokat és a regionális panaszfelvételeket ebben az évben már nem tudják folytatni, és kevesebb és kisebb projekteket tudnak csak megvalósítani.


Gyerekek, sérült emberek

Szabó Máté vizsgálatainak célpontjában 2009-ben a gyermekjogok, a fogyatékosok jogai, az egyéni és közösségi közlekedés joga valamint a sztrájkjog (közszolgáltatói és közlekedési sztrájk) volt, de a biztos ellenőrzés-sorozatot végzett a büntetés-végrehajtás területén is.

A gyermekeket érintő erőszakkal kapcsolatban folytatott vizsgálata során megállapította, hogy a gyermekvédelmi jelzőrendszer nem elég hatékony, kevés a képzett szakember, a gyermekvédelemben dolgozók együttműködésén pedig javítani kellene. Az iskolai erőszak megelőzésében kiemelkedő a pedagógusok szerepe, de "az intézményi kereteket szűkíti a forráshiány".

A fogyatékossággal élők alapjogainak védelmében indított vizsgálat egyik legfontosabb megállapítása az, hogy az érintettek egészségügyi, szociális ellátásának, képzésének, foglalkoztatásának nehézségei nem orvosolhatók társadalmi szemléletváltozás, az elfogadás és befogadás nélkül.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárását követő utóvizsgálat pedig azt állapította meg, hogy az ellátás korábban kifogásolt területi aránytalanságait "csak részben sikerült megoldani", hiányoznak a fekvőbeteg-ellátóhelyek, egyes régiók pedig teljes egészében ellátatlanok.


A közlekedésről is sokat panaszkodunk

A "közlekedési projekt" a parkolási társaságok eljárásával kapcsolatban azt állapította meg, hogy sérti a jogbiztonságot, ha a szabálytalan parkolás tényét nem bizonyítják megfelelően, hanem pusztán a nyilvántartásban szereplés tényét tekintik bizonyítéknak. Visszatérően szerepelt a vizsgálatokban a jegyellenőrzési és pótdíjazási gyakorlat és az ellenőrök magatartása, a bérletek utólagos bemutatásának díját pedig éppen az ombudsman javaslatára csökkentette a BKV.

A biztoshoz a sztrájkjoggal kapcsolatban elsősorban a közszolgáltatók, főleg a személyszállítást végző társaságok dolgozóinak sztrájkjaival kapcsolatban érkeztek panaszok. A sztrájk esetén biztosítandó elégséges szolgáltatással kapcsolatban a biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy a sztrájktörvény a mai formájában nem teszi érdekeltté a feleket a megegyezésben, aminek a lakosság látja kárát.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte: a munkaadók és munkavállalók közötti tárgyalások a sztrájktörvény módosításáról megszakadtak, de bízik benne, hogy a sztrájktörvényt a jövőben módosítani fogják.


Túlzsúfoltság a börtönökben

A büntetés-végrehajtási intézményekben végzett ellenőrzések során megállapította a biztos, hogy a fiatalkorúak intézményeiben a túlzsúfoltság gerjeszti az erőszakot, a legtöbb helyen kevés a gondozó személyzet, a pszichológus. Van, ahol a zárkák "igen lelakottak", az elektromos vezetékek balesetveszélyesek. Általános probléma a személyzet alacsony létszáma, túlterheltsége.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte: a rendőrség felderítési mutatói nőttek 2009-ben, ennek következtében "özönlenek be az előzetesek a bv-be", ez pedig olyan ellentmondás, amiket az alternatív szabadságkorlátozó formákkal lehetne például feloldani.

2010-ben az egyik legfontosabb vizsgálati terület a pénzügyi-gazdasági válság hatása az állampolgárok jogaira, 2011-ben pedig a betegjogok szisztematikus vizsgálatát végzik el.

Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását