2024. április 27. - Zita

Kínai földrengés: már közel kétezer áldozat

Kétezerhez közelít az északnyugat-kínai Csinghaj tartományban bekövetkezett pusztító erejű földrengés halálos áldozatainak száma, továbbá 216-an vannak az eltűntek listáján - tájékoztatott a mentők központja Jüsuban hétfőn.
2010. április 19. hétfő 16:36 - HírExtra
A Richter-skála szerinti 7,1-es erősségű, múlt hét szerdán történt földmozgás romba döntötte Jüsu prefektúra százezer lakosú székhelyén az épületek mintegy 85 százalékát. A sérültek száma meghaladja a 12 ezret, közülük több mint 1400 a súlyos eset.

A prefektúra mind a 45 falujában hétfőre sikerült a távközlési rendszert helyreállítani - jelentette be a szaktárca miniszterhelyettese. Ez azt jelenti, hogy 42 helyen működnek a vezetékes és a mobiltelefonok, míg három településsel egyelőre csak műholdas összeköttetés van. Összesen 234 műholdas telefont működtetnek a területen. Mindeközben a 185 mobil bázisállomásból 111 még nem működik. A kereskedelmi minisztérium közlése szerint háromezer kályhát és mozgó üzleteket küldtek Jüsuba az élelmiszerrel és más alapvető közszükségleti cikkekkel történő ellátás beindításához.

A térséget a kínai televízió beszámolói szerint egyre inkább sikerül berendezni, sátorvárosok, ideiglenes kórházak, elsősegélynyújtó helyek, étkezdék épültek. A mentés továbbra is megállás nélkül folyik, hétfőn például - 5 nap után - 3 embert emeltek ki a romok alól, köztük egy 4 éves gyermeket és egy 68 éves asszonyt.

Hongkongba érkezett vasárnap éjszaka annak a 46 éves önkéntes férfinak a holtteste, akire egy utórengés alkalmával, amikor három gyereket és egy felnőttet igyekezett megmenteni, rádőlt az épület. A hőssé avatott Vong Fuk-ving minden évben három hónapot dolgozott önkéntesként, jótékonysági küldetéseken vett részt; 2008-ban a szecsuani földrengés utáni újjáépítést is segítette.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását