2024. április 28. - Valéria

MÁV Szimfonikusok a MÜPA-ban

A MÁV Szimfonikusok lesznek a következő szereplői a Művészetek Palotája (Müpa) sorozatának, a Magyar Szimfonikus Körképnek; a keddi koncerten Kovács Zoltán I. szimfóniája és Maurice Ravel kisoperája, A gyermek és a varázslat című lírai fantázia hangzik el.
2010. április 17. szombat 11:30 - HírExtra
Az egész évadra kiteljesedett körkép-sorozat szabályai szerint a résztvevő zenekarok minden alkalommal egy-egy kortárs magyar művet is műsorra tűznek. Ebben az évadban a MÁV Szimfonikus Zenekar az egyik legtöbbet játszott kortárs komponista, Kovács Zoltán I. szimfóniáját adja elő - tájékoztatta Strausz Erzsébet, a zenekar sajtómenedzsere az MTI-t.

Ezt a művet a szerző 2001-ben a MÁV Szimfonikusok felkérésére írta, és az ősbemutatón is a MÁV zenekara játszott. A szimfónia programzene, amely egyrészt zenei eszközökkel elbeszéli választott történetét, a zeneszerző hozzáfűzött reflexióit, valamint az általa levont és mindmáig érvényes tanulságokat. A mű "hősnője" Szent Ágnes, aki a IV. században, a keresztényüldözés korában Itáliában élt és hitéért mártírhalált szenvedett.

Kovács Zoltán két diplomát is szerzett a Zeneakadémián, zeneszerzés tanára Petrovics Emil volt, fagottot Fülemile Tibortól és Janota Gábortól tanult. Első zenekari művét, a Kísérőzenét 1988-ban komponálta. Ez szakmai körökben is elismerté tette, a darab Rádiózenekarral készült felvétele 1990-ben elnyerte a Magyar Rádió nívódíját.

A hangverseny második felében Maurice Ravel 1925-ben bemutatott operája csendül fel: A gyermek és a varázslat. A mintegy 50 perces, sokszereplős darab szövege Colette, a neves francia írónő munkája, hőse egy rosszcsont kisfiú (mezzo énekesnők szokták a szerepet énekelni), aki ellen fellázadnak játékai, tárgyai, állatai, ám egy jó cselekedete békét teremt és édesanyja is megbocsát. A különböző figurákat a Nemzeti Énekkar tagjai keltik életre; a műsort Kollár Imre vezényli.

Az idén ötéves Művészetek Palotája akusztikai próbáit a magyar szimfonikus zenekarok végezték 2005 elején. Folytatásképpen 2006 óta minden évben megrendezik a Magyar Szimfonikus Körkép című sorozatot, amelyben a MÁV Szimfonikus Zenekar a kezdetektől részt vesz a Szőke Tibor Mesterbérlet egy-egy előadásával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását