2024. május 5. - Györgyi

Válságmegelőző mechanizmust dolgozna ki az EU

Uniós szintű pénzügyi válságmegelőző mechanizmust akar létrehozni Olli Rehn, az EU gazdasági és pénzügyi biztosa.
2010. április 14. szerda 15:15 - HírExtra
Szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján közölte, hogy nem csupán az euróövezet országaira, hanem a saját pénzükkel fizető tagállamokra is ki kellene terjeszteni az olyan tervezett intézkedések hatályát, amelyek eleve visszarettentenek mindenkit hatalmas költségvetési hiányok felhalmozásától, a görög eladósodáshoz hasonló válsághelyzetek előidézésétől.

Rehn szerint ilyen elrettentő eszköz lehetne, hogy megvonják a kohéziós - felzárkóztatási - pénzeket az olyan tagállamoktól, amelyek rendre megsértik az úgynevezett stabilitási paktum előírásait, így túllépik a GDP-hez viszonyított államháztartási hiány megengedett mértékét.

Az EU-biztos szerint a további válságok megelőzésére kell helyezni a hangsúlyt, de emellett ki kell dolgozni válságkezelő eszközrendszert is, amelyet alkalmazni lehet, ha már előállt a kényszerhelyzet. A bajba került tagállamok pénzügyi megsegítésének a feltételeit azonban úgy kell megállapítani, hogy azok távolról se legyenek vonzóak, és az országok minden erővel igyekezzenek eleve elkerülni az ilyen helyzetet.

Rehn elképzelése szerint az "európai dimenziót" be kellene építeni a nemzeti költségvetésekbe, vagyis a tagállamoknak jobban össze kellene hangolniuk egymással saját költségvetésük megtervezését, érvényesíteniük kellene azokban az összeurópai gazdaságpolitikai terveket.

Sajtótájékoztatóján Rehn külön szólt Portugáliáról, és úgy vélekedett, hogy - tekintettel a tavalyi 9,3 százalékos deficitre - a lisszaboni kormánynak elképzelhetőleg még ebben az esztendőben újabb konszolidációs intézkedéseket kell tennie.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását