2024. május 20. - Bernát, Felícia

Titkosíthatják a lengyel tragédia vizsgálati anyagát

Lengyel politológusok már az elitváltás társadalmi hatásait vizsgálják.
2010. április 13. kedd 10:49 - HírExtra
A lengyel elnöki gép tragédiája - és vele a lengyel elit jelentős részének elvesztése - azért is van különös hatással Magyarországra, mert Lengyelország kulcsszereplő mind a visegrádi országok együttműködésében, mind egy észak-dél típusú közép-európai regionális együttműködésben - nyilatkozta a Duna Televízió reggeli műsorában Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. A szakember nem tartja kizártnak, hogy egy időre - kegyeleti okokból - esetleg titkosítják majd a tragédia körülményeit  tisztázó vizsgálat anyagait.

A pilótákat mindig utasítják a légi irányítók, de azután maguk döntenek, hogy végrehajtja-e az adott manővert - nyilatkozta a lengyel elnöki különgép minszki tragédiája kapcsán a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Akárcsak mások - egyébként egyre többen -, úgy Nógrádi György is arra kereste a választ: elképzelhető-e, hogy a balesetben szintén elhunyt volt lengyel elnök a hadsereg főparancsnokaként utasította a pilótát, hogy szálljon le a rendkívül rossz látási viszonyok ellenére, megszegve ezzel szakmája szabályait?

A szakember úgy látja: bár nem bizonyítható, de mindenki feltételezi a fenti forgatókönyvet. "Normális ember négyszer nem próbálkozik a leszállással. Kettőnél többször pilóta még nem próbálkozott, mert az életveszély" - szögezte le.

Nógrádi szerint a tragédiában közrejátszhatott az is, hogy a delegáció késésben volt. Egy órájuk lett volna, hogy elérjék úti céljukat, Katynt, az ottani emlékünnepséget. Ha a pilóta elment volna Minszkbe vagy Moszkvába, az alternatív repterek valamelyikére, nem értek volna oda időben a ceremóniára - vélte a szakértő.

Az elhunyt elnök egyébként rendkívül karizmatikus személyiség volt, megszokta, hogy neki nem lehet ellentmondani. "Ha igaz, hogy az ő utasítása szerepet játszott a balesetben, ez rendkívüli emberi felelőtlenség volt" - érvelt Nógrádi, hozzátéve: a gép fekete dobozában lévő információk nagy valószínűséggel tisztázhatják majd, mi történt; ezen dolgoznak mind az orosz, mind a lengyel szakértők.

A szakértő ugyanakkor valószínűsíti, hogy "ha nagyon csúnya ügyek derülnének ki", akkor az egész ügyet meghatározott időre titkosítják, elkerülendő a kegyeletsértést.

Nógrádi szerint az is elképesztő, hogy a szellemi-katonai elit ekkora hányada utazott egy repülőgépen - "ez nagyon nagy hozzá nem értésről tanúskodik" - érvelt. Az ideiglenes államfő, a lengyel parlament elnöke már ki is adta az utasítást a lengyel szabályok felülvizsgálatára, hogy még egyszer hasonló eset ne fordulhasson elő. Az ilyen helyzetek elkerülését az Egyesült Államokban jogszabály garantálja - szögezte le a Hattól nyolcig vendége.

Érdekes lehet, hogy egyes lengyel politológusok - a gyász mellett és annak ellenére is - azt feszegetik, vajon a szörnyű veszteségek ráirányítják-e a figyelmet a lenyel politika lényegi kérdéseire. Mondván: eddig inkább érzelmi politizálás folyt az ottani parlamentben. Nógrádi úgy látja: látványos volt a lengyel politikai vezetés egy részének megosztottsága, s bizony "jó lesz, ha lengyel társadalom ebben is képes lesz váltani".

A szakember felhívta a figyelmet egy másik fontos lengyel politológusi elemzésre, amely arról szólt, hogy a lengyel hadseregben előbb-utóbb fiatalítani kellett volna a tisztikart. "Bár szörnyű dolog, hogy meghalt a hadsereg felső vezetése, de ezzel objektíve generációváltás következik be, amely már más szemléletet hoz" - mondta Duna Televízióban Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.
Forrás: Duna Televízió Zrt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását