2024. április 24. - György

Orbán: a második forduló az egységről szól

Orbán Viktor szerint az országgyűlési választás első fordulója az irányról szólt, arról, hogy legyen-e változás, a második forduló pedig az egységről. A Fidesz elnöke budapesti nemzetközi sajtótájékoztatóján hétfőn azt mondta: minél nagyobb az egység, annál nagyobb és gyorsabb a kilábalás.
2010. április 12. hétfő 16:14 - HírExtra
Orbán Viktor úgy fogalmazott: a választások második fordulójában az a kérdés, hogy Magyarország ad-e esélyt, felhatalmazást saját magának arra, hogy a vasárnap megkezdett úton végig tudjon menni.

A Fidesz elnöke leszögezte, hogy a magyar demokrácia stabil, jól vizsgázott, megvédte saját magát. A választók úgy szavaztak, hogy "a kormány menjen, de a demokrácia maradjon" - fogalmazott.

Orbán Viktor szerint ma már látszik, hogy történelmi nap volt a vasárnap. Úgy értékelte: az első forduló az irányról szólt, arról, hogy merre menjen Magyarország, legyen-e változás, és ha igen, milyen legyen az irány. A második forduló pedig az egységről szól, arról, hogy Magyarország egységes lesz-e a második fordulóban, vagy ismét széthúzást mutat. Hangsúlyozta, minél nagyobb az egység, annál közelebb a siker, annál gyorsabb lesz a kilábalás.

"Ha az egység nagy, a kilábalás gyors lesz; ha a megosztottság kerekedik felül, az egység kisebb lesz, abban az esetben a kilábalás, a gazdasági talpra állás is lassabb és fájdalmasabb is lesz" - emelte ki.

Az "igazolásos szavazók" sorban állásával összefüggésben azt mondta: a dolgok általában úgy végződnek, ahogyan elkezdődtek, a vasárnap este is jól mutatta, hogy Magyarország egy szétesett, szétcsúszott, a működésképtelenség határára sodródott ország.

Ami mindebből következik tanulságként, felelősségként, azt majd időben le kell vonni - tette hozzá.

Az MTI kérdésére Orbán Viktor előfeltételnek nevezte, hogy egy, a demokrácia szempontjából olyan fontos ügy, mint például a szavazás menete, rendezetten, átláthatóan történjen. Ha zavar van, ki kell vizsgálni - jelentette ki.

A MSZP kijelentésire utalva úgy reagált: a szocialista pártnak a választási rendszerre vonatkozó kritikáit nem tudják figyelemben venni, hiszen az ő dolguk volt, hogy lebonyolítsák a választást.
Az MTI-nek a kormány megalakulásának lehetséges időpontjával kapcsolatos felvetésére a pártelnök úgy reagált: őt még senki nem kérte fel arra, hogy kormányt alakítson. Türelmet kért, szerinte ugyanis "a választás lezárulta előtt kormányról beszélni (...), illetlenség, neveletlenség, politikai rosszízlésre vall".

A csúcsminisztérium kifejezés helyett, amelyet kacifántosnak tart, szerinte ki kellene találni egy másik nevet, mint mondta, "egész egyszerűen minisztériumok lesznek". Hozzátette, úgy véli, folytatódni fog az a hagyomány, hogy az ellenzék nem fogja majd le a győztes párt kezét a kormányszerkezet átalakításában.

A kétharmados parlamenti többséggel kapcsolatos felvetésre azt mondta, a kétharmad "csonka", az ország pedig nem lehet "csonka", hiszen az ország háromharmadból áll.
Arra a kérdésre, hogy a kettős állampolgárság ügye mikor kerülhet terítékre, úgy válaszolt: dönteni fognak róla, hamarosan terítékre kerül, a magyar parlament dönt majd róla.

Arra a felvetésre, hogy mit fog tenni, ha a Jobbik képviselői egyenruhában jelennek meg a parlamentben, azt mondta: "a ruházati, esztétikai kérdésekről én nem tudok nyilatkozni", de Magyarországon vannak jogszabályok, amelyeket mindenkinek be kell tartania, akkor is, ha parlamenti képviselő.

Szólt arról is - a Jobbikra utalva -, hogy van olyan ország Európában, amely "ezzel a kis, magyar, 17 százalékos szélsőséges erővel szívesen cserélne", hiszen van, ahol ennél magasabb számú szélsőséges erőkkel kell együtt élni. A kérdés az, hogy az európai, nyugati demokráciák képesek-e fenntartani az emberi méltóságra épülő együttélés rendjét - mondta, hangsúlyozva, hogy szerinte Magyarország képes erre.

Semmilyen radikális erő sem reménykedhet abban, hogy saját szándékait politikainak feltüntetve kihúzhatja magát a törvényesség szabályai alól. Minél jobb a kormány, minél kevesebb a korrupció, annál inkább erősödik a demokrácia, és csökken a szélsőségek ereje - értékelte, hozzátéve: ő aggódott, és ennél rosszabb eredményre számított, hiszen az "oligarchikus kormányzás" időszakát élte az ország az elmúlt években.

Megjegyezte, az elitellenesség nem következett be, az emberek azt mondták, a demokrácián belül akarnak megoldást.

A leendő ellenzékkel kapcsolatos felvetésre úgy fogalmazott, boldog lenne, ha velük foglalkozhatna, nem a munkanélküliséggel, a gazdasági növekedés, a közrend problémáival. Hangsúlyozta, hogy az alkotmányt, a demokratikus normákat végig be fogják tartani.
Orbán Viktor kijelentette: sem módjuk, sem szándékuk nincs az önkormányzati választások "eltolására".

A tájékoztatón részt vett Martonyi János, a külügyi tárca vezetői posztjának várományosa is, akit a pártelnök bemutatott a nemzetközi sajtó képviselőinek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását