2024. május 19. - Ivó, Milán

Szavazz vagy meghalsz!

Ezzel a sokatmondó szlogennel kampányoltak Amerikában, a demokraták. Egész Washingtont és a fél országot ezzel a három szóval plakátolták ki a választások idején.
2010. április 11. vasárnap 15:30 - Patai Zsuzsi
Ahogy nálunk Magyarországon az ismert emberek résztvesznek a politikai életben, illetve annak népszerűsítésében, úgy az USA-ban ha lehet még jobban. Ismert sztárok, előadó művészek, filmcsillagok, celebek ott sem rejtik véka alá politikai hovatartozásukat.

Ennek legillusztrisabb példája néhány évvel ezelőtt a "Vote or Die!" nevezetű szlogen. Rengetegen rákaptak ennek az ízére, és lépten nyomon ezt olvashattuk mindenhol.
Sok olyan sztár van, akik imsertségüket felhasználva hirdették az igét. Sőt, szinte csak ilyen volt.

P.Diddy amerikai feketebőrű rapper minden egyes médiamegjelenésével súlykolta az emberekbe, hogy szavazni kell, szavazni kell, szavazni kell! Mindenhol ezzel a szövegű pólóban jelent meg, számaiban olykor vulgárisan fejezte ki nézeteit. Plakátok tömkelege született, amelyeken Paris Hilton, Mary J. Blige, 50 Cent és és hozzájuk hasonló celebritások pózoltak.

Madonna egyik alkalommal a Larry King Show-ban nyíltan válaszolt arra a kérdésre, hogy politizál-e. Elmodta, hogy igen, nem is kicsit. Ha megkérdezik, bárkinek kifejti álláspontját, sőt, beszédeket is tart.

Az első színesbőrű amerikai elnök, Barack Obama megválasztásakor, illetve az azt megelőző időszakban soha nem látott mértékben reggeltől estig szinte mindenki ezzel foglalkozott. Politikai hovatartozástól függetlenül, az összes feketebőrű amerikai sztár kampányolt a földiért. Koncertek, médiamegjelenések során hangoztatták, hogy amerikai történelmet írhat, írjon történelmet az amerikai nép is.

Sztárok sora állt Obama mögé; Ben Affleck, Halle Berry, Stephen Colbert, Jennifer Aniston, Eddie Murphy, George Clooney, aki szerint Obama rendelkezik mindazon tulajdonsággaal amit nem lehet megtanulni, vezetőnek született.
Matt Damon, Tobey Maguire, Oprah Winfrey, Tom Hanks, Morgan Freeman is mindvégig nyíltan és őszintén Obama melllé álltak.

"Amerika készen áll! Kész vagy te is?" Ezzel a címmel készítettek egy rövid filmet a fent felsorolt celebek, amelyben elmondják, hogy mennyire tiszetlik, szeretik és őszintén támogatják Obamát. Az amerikai nép rég látott ilyen hőst. Egyik riportjában Will Smith az akkori "Hancock" című filmjét népszerűsítette, amely egy igazi korunk szuperhőséről szól, akit ugyan eleinte támadnak, és kitaszítanak a társadalomból, de végül ünnepelt hős lesz. Filmbéli karaktetér Smith Obamához hasonlítja.

"Change. We can believe in." vagyis, "Változás, amiben hihetünk." szlogennel kampányoltak a sztárok Obamáért.

Tehát a világ bármely táján körülnézünk, a választások mindenütt óriási érdeklődésre tartanak számot. Az ismert emeberek kezében hatalom van, amivel akár befolyásolhatják a népet, de a lényeg minidg ugyanaz: Szavazz vagy meghalsz!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását