2024. május 6. - Ivett, Frida

Vasárnap választás!

Vasárnap lesz az országgyűlési képviselő-választás első fordulója. A csaknem 11 ezer szavazókör reggel 6 órakor nyit, és este 7 óráig várják a mintegy 8 millió választópolgárt. A nem hivatalos eredményeket várhatóan este 11 óra körül ismertetik az Országos Választási Központban (OVK).
2010. április 10. szombat 15:49 - HírExtra
Sólyom László köztársasági elnök január 22-én írta ki az országgyűlési képviselő-választás első fordulóját április 11-ére, a választások második fordulóját pedig 25-ére.

A választópolgároknak az országgyűlési választás első fordulójában két szavazatuk van: voksolhatnak arra, akit az egyéni választókerületükben képviselőnek szeretnének, a másik íven pedig arról dönthetnek, hogy a területi listáról melyik pártot támogatják.

Az egyéni választókerületben azok a jelöltek indulhatnak, akik március 19-éig összegyűjtöttek 750 érvényes ajánlószelvényt. A 176 egyéni választókerületben 812 egyéni jelölt indul, közülük 19 független.

Az egyéni választókerületben az első fordulóban akkor érvényes a választás, ha a választópolgárok több mint fele leadja voksát. Ha ennél kevesebben mennének el szavazni, érvénytelen lenne a forduló, ebben az esetben valamennyi jelölt újra indulhatna a második körben. Akkor eredményes a választás, ha valamelyik jelölt megkapja a leadott szavazatok több mint felét.

Ha a részvétel meghaladja az 50 százalékot, de egyik jelölt sem kapja meg a leadott voksok több mint felét, akkor ugyancsak második fordulót kell tartani. Ez esetben azok kerülhetnek fel a második fordulós szavazólapra, akik legalább 15 százalékos eredményt értek el. Ha nincs legalább három ilyen jelölt, akkor az első fordulóban a legtöbb szavazatot elérő három jelölt indulhat ismét.

A mandátumok

A területi listákról az országgyűlési választáson összesen 152 mandátumot osztanak ki. Az országban húsz területi választókerület van (a 19 megye és a főváros), ezekben listát csak pártok állíthatnak. Listaállításra az párt jogosult, amelyik az adott területi választókerületben az egyéni választókerületek egynegyedében, de legalább két egyéni választókerületben jelöltet állított.
Összesen 117 területi listát vettek nyilvántartásba a választási bizottságok, a legtöbb listára - kilencre - Borsod-Abaúj-Zemplén megyében lehet majd voksolni, a legkevesebbre - négyre - Somogyban.

Az országos listán kiadható 58 mandátumot a fel nem használt, úgynevezett töredékszavazatok összesítése alapján osztják ki. Országos listát azok a pártok állíthatnak, amelyek 7 területi listát tudtak állítani. Összesen hat országos listát állított hét párt.

Az országgyűlési képviselők választása kétfordulós, a második fordulót az első után két héttel kell megtartani.

A külképviseleteken az első fordulót a magyarországi szavazás előtt egy héttel tartották meg 86 külképviseleten, az urnák kedd estig hiánytalanul megérkeztek az OVK-ba. Az urnákban található szavazási iratokat csütörtök este válogatta szét a 176 egyéni választókerület szerint az Országos Választási Bizottság az Országos Választási Iroda munkatársainak segítségével. Az egyéni választókerületi választási bizottságok elnökei pénteken vették át a külképviseletei szavazatokat tartalmazó borítékokat, ezeket vasárnap a kijelölt szavazókörök szavazatai közé keverik, így biztosítva a szavazatok titkosságát.

A külképviseleteken a második fordulót már a magyarországi szavazással egy időben tartják, kivéve az amerikai kontinenst, ahol egy nappal korábban, április 24-én lesz a voksolás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását