2024. május 16. - Mózes, Botond

A kormányfő azonnal Szmolenszkbe repül

Donald Tusk lengyel kormányfő szombaton bejelentette, hogy haladéktanul Szmolenszkbe utazik, ahol Lech Kaczynski lengyel államfő és több magas rangú lengyel vezető légikatasztrófában életét vesztette.
2010. április 10. szombat 16:04 - HírExtra
A katasztrófa után Bronislaw Komorowski ideiglenes lengyel államfő, a lengyel alsóház elnöke egyhetes nemzeti gyászt rendelt el Lengyelországban. A nyugat-oroszországi Szmolenszk közelében szerencsétlenül járt gépen utaztak az államfőn és feleségén kívül a lengyel hadsereg főbb vezetői, a jegybank kormányzója és a Lengyel Olimpiai Bizottság elnöke is. A lengyel kormányfő a háború utáni lengyel történelem legsúlyosabb katasztrófájának nevezte a Szmolenszk mellett történt szerencsétlenséget.

A miniszterelnök a kormány rendkívüli ülése után részvétét fejezte ki az elnök és a szerencsétlenül járt gépen vele utazók hozzátartozóinak. Tusk bejelentette: vasárnap délben Lengyelország-szerte kétperces némasággal emlékeznek meg a katasztrófa áldozatairól.

Szakértők

A kormányfő bejelentette: lengyel szakértők már a helyszínen dolgoznak a tragédia okainak megállapításán, és további szakértők utaznak Oroszországba. A kormányfő felszólította a nemzetet, tartsa tiszteletben a Bronislaw Komorowski ügyvezető elnök, az alsóház elnöke által elrendelt egyhetes gyászt.

A szejm elnöke hangsúlyozta: "Ettől a naptól fogva a katyni erdő a mai katasztrófára fog bennünket emlékeztetni. Alázattal fogadjuk a sors újabb ítéletét, amely különös módon ehhez a helyhez kötötte népünk újabb tragédiáját". "Ilyen nagy nemzeti tragédiával szemben mindnyájan egyek vagyunk, nincsen baloldal, jobboldal, nincsen megosztottság". "Egységesek vagyunk a szmolenszki repülőtér közelében elhunytak családja iránti együttérzésünkben" - tette hozzá Komorowski. Az ügyvezető elnök közölte: az alkotmány által megszabott határidőn belül kiírja az elnökválasztást.

A lengyel alkotmány 131. cikke értelmében a szejm elnökének két héten belül ki kell írnia az előre hozott elnökválasztást, amelyet a kihirdetéstől számítva legkésőbb két hónapon belül meg kell tartani. A lengyel elnök, felesége és más lengyel vezetők az 1940-ben kivégzett lengyelek emlékét őrző katyini (Katyn) erdőben lévő emlékhelyhez tartottak szombaton, amikor a szmolenszki repülőtér közelében 96 fővel a fedélzetén lezuhant az őket szállító TU-154-as repülőgép.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását