2024. április 19. - Emma

Tönkretett fogak elő- és utóélete

A fogpótlások hamisításánál a végső alkalmazó a fogorvos, aki sokszor nem is tudja, hogy hamisított anyagot helyez bele a paciens fogába. Számára is az egyetlen megoldás a bizalmon túl a garanciák, számlák megkövetelése. Erről és még sok mindenről beszélgettünk Dr. Tihanyi Dóra fogorvossal.
2010. április 6. kedd 09:59 - Herceg Sándor
A hamisított fogpótlások az utóbbi időkben nagyon felkavarták a közhangulatot. Dr. Tihanyi Dórát azért kerestük meg, mivel a hazai fogorvoslásban egy különleges végzettséggel is rendelkezik, mely az egészséges fogak megőrzésében nyújt további ismereteket számunkra. Sajnálatos, sőt, egyenesen elképesztő, hogy az amúgy nagyra tartott hazai fogorvoslásban ezzel a szakiránnyal, végzettséggel alig 40-50 ember rendelkezik a közel 4-5000 fős fogorvos társadalomban.


Tudomásom szerint Önnek egy olyan speciális végzettsége is van, mellyel az országban mindössze 40-50 ember rendelkezik. Kérem, meséljen erről a szakirányról, és arról, hogy ennek a szemüvegén nézve milyen tapasztalatai vannak a hazai fogápolás, fogbetegségek megelőzésének színvonaláról.

Valóban. Parodontológus vagyok. Ez a szakterület (parodontológia) a fogágy - a fog körüli csont, rögzítő-rostok és íny - betegségeinek kezelését jelenti. Furcsa mód - bár úgy tűnhet, hogy a fogazat, fogászat csupán kis területére korlátozódik tevékenységünk, mégis - a parodontológia a fogászat alapja. Egészséges fogágy nélkül nem beszélhetünk egészséges fogakról: mint egy házépítésnél a biztos alapozás. Sajnos Magyarországra elég későn, csupán a 80-90-es évek határán jutottak el a parodontális irányelvek. Parodontológusnak lenni nem csak annyit jelent, hogy az ember elsajátít néhány technikát és beszerez néhány műszert. Ez elsősorban komplex szemléletet tükröz, melyben nagy hangsúlyt kap a prevenció és a fogak megtartását célzó kezelések. Ez utóbbiakban sajnos bőven van elmaradás. Gondoljunk csak arra, hogy hány olyan ember van, aki csak akkor megy fogorvoshoz, amikor tűrhetetlen fájdalmai vannak, ahelyett, hogy rendszeresen ellenőriztetné, gondozná fogait, megőrizve ezzel a fogai épségét, illetve másik oldalról hány olyan fogorvos van, aki még a mai napig is a gyorsabb, egyszerűbb és jövedelmezőbb megoldást választja, fittyet hányva a parodontális és prevenciós elvekre.

Mit jelenthet egy minőségi illetve egy hamisított, gyengébb termék a fogápolásban, a fog használatában(a beteg esetében)?


A minőségi termékek nyilvánvalóan biztosabb, hosszú távú eredményt nyújtanak, ezért ha valaki tartós megoldásra törekszik, igenis érdemes a jobb minőségű anyagokat, pótlásokat választani.

Észlelheti a fogorvos a hamisítványt, vagy ezek csak utólag kideríthetők? Átverheti a fogtechnikus a fogorvost, és ha igen, hogyan védekezhet ellene a fogorvos?


A hamisítványok, gyengébb minőségű anyagok nagyon nehezen felismerhetők. Az esetleges minőségi különbségek inkább hosszútávon okoznak problémát. Átverhető a fogorvos!? Hisz az is csak ember... A fogtechnikus és a fogorvos kapcsolata is bizalmon alapul, mint a páciens és orvosáé. Mi fogorvosok is sok szempontból ki vagyunk szolgáltatva a fogtechnikusnak, de az olyan szakember aki minőségi, megbízható munkát végez, igazolható anyagot, technológiát használ, életre szóló együttműködést jelent. Természetesen számlákkal is erősítjük a bizalmat.

Találkozott olyan pacienssel, akinek gyenge minőségű fogpótlás volt a szájában, és ha igen, milyen utógondozást jelentett egy ilyen baki?

Sajnos számtalan esetben látunk olyan pótlásokat, melyek nemcsak anyagában, hanem fogorvosi kivitelezésében is minősíthetetlenek. Nagyon nehéz korrigálni ezeket a hibákat. Legalább akkora kárt okoz a fogorvos által szakszerűtlenül előkészített, mint egy fogtechnikus által hanyagul elkészített fogpótlás. Egyaránt súlyos károsodásokat okoz, főként a fogágy állapotában. Sajnos sok esetben nincs más megoldás, mint a pótlások cseréje, mely nem csak fizikai, hanem anyagi terhet is jelent újra a pácienseknek.

Általánosan mennyire érzi felkészültnek, felvilágosítottnak a betegeket a fogaik védelmére?

Egyértelműen kevéssé. Még mindig elsősorban a félelem határozza meg a páciensek hozzáállását a fogorvosokhoz. Egy szűk, igényes réteg már az interneten sok mindennek utánanéz, hogy tájékozódjon a különböző kezelésekről, új technológiákról, míg az átlag csak a TV reklámokból tanulja a fogkrémek csodatevő hatását.

Tapasztalatai szerint mennyire tudnak a betegek arról, hogy miket tehetnek meg egy fogorvosnál, miket kérhetnek, sőt követelhetnek meg egy fogorvostól?

Ebben a zűrzavaros egészségügyi rendszerben, néha még az orvos sem tudja, mit tehet és mit nem, nem hogy a laikus, kiszolgáltatott páciens. A fogorvosi rendelőben nyilván nem az első gondolatunk, hogy számlát kérjünk, hisz mindenki örül, hogy szabadul. Pedig a számla, a garancia és bizonyos esetekben a certifikát is jár, sőt, kötelező. Elsősorban komplex rehabilitációnál, kiterjedt fogpótlásoknál van ennek jelentősége, hiszen ilyen esetben az ember kénytelen akár egy kisebb autó árát is "befektetni a szájába". Minden esetben kérjünk számlát a kifizetésünk igazolásaként, illetve szükség esetén a garancia érvényesítéséhez. Implantátumok vagy pl. procera pótlások esetén a fogpótlás eredetiségét és adatait bizonyító certifikátot se felejtsék el. Ettől még a barátság, a bizalom a fogorvosunk irányába nem csökken, sőt, ahogy a mondás is tartja: a pontos elszámolás a hosszú barátság alapja.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását