2022. május 21. - Konstantin

Szétszórják a hamvait

Több mint fél évszázaddal azután, hogy Edmund Hillary 1953-ban egy nepáli serpa társaságában elsőként meghódította a Csomolungmát (Mount Everestet), a híres új-zélandi hegymászó hamvainak egy részét szétszórják a "világ tetején".
2010. április 3. szombat 14:57 - HírExtra
A hamvakat rövidesen egy környezetvédelmi expedíció keretében viszik fel, amelynek célja, hogy megtisztítse a hegy csúcsát az ott felgyülemlett hulladékoktól; ez már a harmadik ilyen jellegű vállalkozás.

A 17 fős expedíciót az 50 éves Apa serpa fogja vezetni, aki csúcstartónak számít azzal, hogy 19-szer kapaszkodott fel a Csomolungmára. Most, a hegy 20. megmászásakor magával viszi Edmund Hillary hamvait - jelentette be egy katmandui sajtótájékoztatón.

"Többször is találkoztam Hillaryvel, csodálatos ember volt, aki segített az ittenieknek. Nélküle sem iskoláink, sem kórházaink nem volnának. Most nagyon boldog vagyok, hogy felvihetem a hamvakat a csúcsra Hillary akaratának megfelelően" - mondta a nepáli serpa, aki 2006 óta az Egyesült Államokban él.

A Föld legmagasabb csúcsára Edmund Hillary jutott fel elsőként Tendzing Norgaj serpa társaságában 1953. május 29-én. Ezután alapítványt hozott létre, amely minden évben 250 ezer dollárt gyűjtött össze, ebből iskolákat, kórházakat, repülőteret és vezetékhálózatot építettek a Csomolungma lábánál elterülő Szolukumbu körzetben, a kivételes hegymászó képességeiről ismert serpa népcsoport otthonában. Hillary 2008 januárjában, 88 éves korában halt meg Új-Zélandon. Korábbi segítői szerint azt volt a kívánsága, hogy hamvait szórják szét az aucklandi kikötőben és a Csomolungmán.

Végakaratának első felét teljesítették, de hamvai egy részét már két éve egy buddhista kolostorban őrzik a Himalájában. Apa serpa elárulta, hogy felvisz a csúcsra egy kis Buddha-szobrot is, hogy ott imádkozzon és kérjen "örök békességet" Hillary lelkének.

Az expedíció az AFP francia hírügynökség szerint április 6-án, az AP amerikai hírügynökség szerint májusban indul azzal a céllal, hogy megtisztítsa a Csomolungmát azoktól a hulladékoktól, amelyeket az oda feljutott számos hegymászó csoport hagyott maga után.

Az expedíció azt tűzte ki, hogy hét tonna szemetet visz le az alaptáborba, ahol szétválogatják a hulladékokat. Az első ilyen vállalkozás alkalmával, 2008-ban csaknem egy tonna szemetet gyűjtöttek össze, a másodikon, 2009-ben hat tonnát, egyebek mellett egy 1973-ban lezuhant olasz katonai helikopter roncsait.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását