2024. május 3. - Tímea, Irma

A hadsereg vette őrizetbe a kormányfőt

Bissau-Guineában zendülő katonák őrizetbe vették a miniszterelnököt, valamint a hadsereg vezérkari főnökét és mintegy negyven tisztet.
2010. április 1. csütörtök 23:10 - HírExtra
A másfélmilliós lélekszámú, koldusszegény nyugat-afrikai országban gyakoriak a puccsok, tavaly március 2-án Joao Bernardo Vieira államfőt meggyilkolták, néhány órával azután, hogy a hadsereg vezetőjével pokolgép végzett. Carlos Domingos Gomes Júnior kormányfőt reggel nyolckor hurcolták el hivatalából a zendülők egy laktanyába, később viszont visszavitték a miniszterelnöki hivatalba, majd onnan rezidenciájára, ahol gyakorlatilag házi őrizetbe helyezték. A környező utcákat katonák tartják ellenőrzésük alatt, és távol tartják a miniszterelnök híveit.

José Zamora Induta tábornokot, vezérkari főnököt és a mintegy negyven tisztet a repülőtér közelében egy légi támaszponton tartják őrizetben. Minden jel szerint helyettese, Antonio Indjai tábornok vette át a hatalmat. Indjai bejelentette, hogy átvette a hadsereg irányítását. A francia hírügynökségnek adott nyilatkozatában megerősítette, hogy bíróság elé akarja állítani a miniszterelnököt. A rövid beszélgetés során hallhatóan feldühödött tábornok azt mondta, hogy a kormányfő egy bűnöző és ennek megfelelően el kell ítélni. Hasonlóképpen vélekedett volt feletteséről, a vezérkari főnökről is.

Tiltakozásul az államcsíny ellen több száz ember gyűlt össze a miniszterelnök hivatalánál. A tavaly ősz óta kormányzó párt, a Guinea(bissau) és a Zöldfoki-szigetek Afrikai Függetlenségi Pártja (PAIGC) hívei követelték a demokratikus választások eredményeként hatalomra került miniszterelnök szabadon engedését. Indjai tábornok azonban arra figyelmeztette őket, hogy kezdi elveszteni türelmét, és ha a fiatalok továbbra is elözönlik az utcákat, megöli a miniszterelnököt.

Helyszíni beszámolók szerint a zendülők ellenőrzésük alatt tartják a fővárost, a rádiók megszakították műsoraikat és katonai indulókat sugároznak, mint puccsok idején mindig.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását