2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A VEKE szerint bizonyítható a BKV járatritkítási szándéka

Egyértelmű idézetek és tények bizonyítják a BKV-járatritkítás tervét, ezért a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szerint Demszky Gábor főpolgármester és Élő Norbert fővárosi szocialista képviselő nem mondanak igazat, amikor cáfolják azt.
2010. március 31. szerda 09:31 - HírExtra
A VEKE szerdai közleménye szerint valójában a kormány és a főváros közötti megállapodás "csak látszólag a BKV megmentése, valójában egy kártékony alku", amely a fővárosi buszhálózat negyedének megszűnésével, a BKV működésének 8-10 milliárd forintos csökkentésével járhat.

Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester kedden, egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva azt közölte: valótlan a VEKE állítása, miszerint tömeges járatmegszüntetést és újabb tarifaemelést tartalmaz a BKV finanszírozásáról szóló szerződés.

Mint mondta, a megállapodás elfogadásával a fővárosi önkormányzat többletforrásokhoz jut, ami elengedhetetlen a BKV fenntartható működésének biztosításához.
Élő Norbert pedig azt közölte kedden az MTI-vel, hogy a kormány és a főváros között kötendő, a Fővárosi Közgyűlés elé terjesztett BKV-megállapodásban nincs szó járatritkításról.

A politikus közleményében arra szólította fel a VEKÉ-t, hogy "ne a Fidesz érdekében kampányoljon, hanem inkább a budapestiek érdekében dolgozzon".

A VEKE szerdai közleményében azt írta: a fővárosi közgyűlés januárban felkérte a főpolgármestert, hogy a BKV finanszírozásáról megkötendő szerződés kapcsán folytasson tárgyalásokat annak érdekében, hogy a megegyezés ne jelentsen teljesítménycsökkentési kényszert a tömegközlekedésben.

A testület egyébként úgy döntött, hogy nem kíván elköteleződni a járatritkítás mellett, de ezt később Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester egy előterjesztésében visszavonásra javasolta, mert a "Pénzügyminisztérium merev elutasításába ütközött nem csak a kibocsátott teljesítményre és a tarifára vonatkozó fővárosi szándék, hanem az ennél még alapvetőbb, a megállapodásban rögzített kötelezettségek és garanciák egyenlőségének elve is."

A VEKE szerint ez alátámasztja a járatritkítás tervét, ezért arra kéri az érintett képviselőket, hogy "ne beszéljenek mellé, hanem kezdeményezzék inkább a szerződéstervezet módosítását".

Mint írták: a szerződést a kormány még nem hagyta jóvá, a fővárosnak még módja van a kritikus pontok módosításának kezdeményezésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását