2024. május 19. - Ivó, Milán

Az MSZP tisztelné az egészségügyet?

Az MSZP szerint az egészségügy átalakítására vonatkozó általános ellenzéki kinyilatkoztatásoknál több kell, mert könnyű "azt mondani, amit hallani szeretnének", nagyobb szakmai alázattal kellene szólni az egészségügy problémáiról - reagált Kökény Mihály szocialista politikus Orbán Viktor Fidesz-elnöknek az óbudai rendelőintézetnél elmondott pénteki szavaira.
2010. március 26. péntek 16:39 - HírExtra
Az egészségügy megmentését, összeomlásának megakadályozását nevezte az egyik legsürgetőbb kormányzati feladatnak Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, miután látogatást tett az óbudai Szent Margit Rendelőintézetben. A Fidesz elnöke azt mondta: az áprilisi országgyűlési választás valójában az egészségügyről szóló népszavazás is lesz.

Hangsúlyozta, szeretnék lezárni azt a korszakot, amely "megnyomorította a magyar egészségügyet", amely miatt az orvosok és az ápolónők tömegesen hagyják el Magyarországot, és nem a tapasztalatszerzés szándékával mennek el, hanem a kényszer űzi el őket, hogy jobban fizetett állásokat keressenek külföldön.

Az óbudai intézményben tett látogatásra utalva a Fidesz elnöke azt mondta: nincs kampány orvosokkal, betegekkel, ápolókkal való találkozó nélkül. Hangsúlyozta, az elmúlt nyolc év egyik legfőbb tapasztalata ugyanis éppen az, hogy az egészségügyben a dolgozókkal konzultálás nélkül lehetetlen bármilyen eredményt elérni.

Kökény Mihály reagálásában úgy vélte, ha Orbán Viktor "megjelenik az egészségügyben", az nem jelent más, mint azt, hogy folytatódik az ágazat átpolitizálása, ami megengedhetetlen. "Politikusnak kampányidőszakban nincs keresnivalója kórházban, rendelőintézetben" - jelentette ki az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke. Politikai vezetőtől elvárható - tette hozzá -, hogy nagyobb szakmai alázattal szóljon az egészségügy problémáiról.

Az elmúlt nyolc évet "nem lehet zárójelbe tenni" - mondta, és felhívta a figyelmet arra, hogy a Fidesz ígért annak idején 400 százalékos béremelést az orvosoknak, amit nem teljesített. Ezzel szemben - mint mondta - a baloldali kormányok idején 50 százalékos béremelést hajtottak végre, erősítették a járulékfizetési fegyelmet, elindult a népegészségügyi program, mentőállomások épültek, hatvannégy rendelőintézetet adtak át és több kórház jutott uniós fejlesztési forrásokhoz.

Kökény Mihály kifejtette, a baloldali kormánynak volt mersze elindítani a reformokat, amelyeknek még úgy is lett eredményük, hogy nem kaptak elég támogatást. A politikus úgy vélte, minden változást a jobboldal akadályozott meg.

A szocialista képviselő szerint szükség van bérfelzárkóztatásra az ágazatban, meg kell változtatni azokat a körülményeket, amelyek fenntartják a hálapénz rendszerét, kell letelepedési támogatás és perspektívára is szükség van. Itt az idő, hogy a mértékadó szakmai és politikai erők egyezségre jussanak az egészségügy alapvető jövőképéről, de az öncélú politikai kinyilatkoztatásoknak nincs helyük, mint ahogy a "lelkesítő, simogató ígéreteknek" sincs.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

helix
2010. március 26. 18:27
Az mszp-nek volt nyolc éve, hogy rendbe tegye az egészség ügyet, de a vizitdíjon, és a napidíjon kívül semmit nem talált ki.

...de! A kórházi széfeket!

Megfogták az ügy lényegét!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását