2024. május 9. - Gergely

Brutális áramszünet!

A világ legnagyobb környezetvédelmi összefogása a Föld Órájának nevezett esemény. A WWF nemzetközi kezdeményezésének sikere egyszerűségében rejlik: egy óra villanyoltást mindenki kibír. Jelentősége viszont óriási. Nemcsak gazdasági, de lélektani szempontból is túlmutat önmagán.
2010. március 25. csütörtök 07:39 - Pénzes Dávid
A történet 2007 március 31-én kezdődött Ausztráliában. Elsőként Sydneyben játszották el az egy órás villanyoltást, 2,2 millió ember részvételével, de már egy évvel később nemzetközi mozgalommá vált.

2008-ban világszerte számtalan város csatlakozott a kezdeményezéshez: így például Atlanta, Bangkok, Dublin, Montreal, Ottawa, Phoenix, San Francisco és Vancouver, Chicago, négy dániai város, hat ausztráliai szövetségi állam és regionális főváros, Manila, a Fidzsi-szigeteki Suva, Tel-Aviv, Toronto az új-zélandi Christchurch, Roma és Budapest. Többek között sötétségbe borult a Golden Gate híd, a Colosseum, a budai Vár és a Lánchíd. A résztvevők száma elérte a százmilliót.



Egyre többen


Hofi Géza: Próbálj meg lazítani!
Fárasztó sportág a pénzvadászat, pihenni közben nem lehet.
Ez is kell hozzá, az is kell hozzá, ugye, emberek?
Hé! Hé! Hé! Öreg harcos! Ne feszítsd túl az íjadat!
Hé! Hé! Hé! A kőszíved megszakad.
Lazítani! Próbálj meg lazítani!
Nem győzlek tanítani, hogyan csináld.
Kell egy kis áramszünet időnként mindenkinek
És aztán megint mehet minden tovább.
Tavaly Magyarországon már 67 város kapcsolta le a fényeit este 20.30-kor. Elsötétültek az ország kulturális látványosságai és épületei: többek között a Lánchíd, a Budai Vár, a tatabányai Turul, az egri Minaret, a Budapesti Művészetek Palotája, a kecskeméti Cifra Palota és a siófoki Víztorony is. 2009-ben a bolygó 88 országának közel négyezer városa burkolódzott sötétbe, ami nagyjából egymilliárd embert jelent.

Hazánkban tavaly száz vállalat is csatlakozott az akcióhoz. Ma a WWF adatai szerint már ennek a duplája jelezte (221), hogy részt vesz az idei áramszünetben. Rajtuk kívül 77 település, és a cikk megírásának pillanatában 5368 magánszemély jelezte részvételét.

Dobok a sötétben

A háromezer-hatszáz másodpercig tartó kikapcsolás alatt a WWF utcai buli rendez, s dobszóval töltik meg a sötétet. A budai vár Savoyai teraszán bárki magával hozhatja, cintányérját, dobját, vagy akár fakanalát, hogy bekapcsolódjon a közös zenélésbe.

A közös villanyoltás Magyarországon tavaly 50 Megawatt energiamegtakarítást jelentett. A gazdasági hasznon kívül az akciónak lényeges a közösségformáló ereje is. Hogy a földön egymilliárd ember ugyanazért a célért képes tenni, igazán előremutató és történelmi jelentőségű.

Már csak a politikusoknak kellene észlelniük, hogy értelmetlen klímakonferenciák helyett, megállapodásokra van szükség, mert az emberek cselekvést várnak, nem szövegelést.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását