2024. május 10. - Ármin, Pálma

Overdose visszatér?

Minden remény megvan arra, hogy súlyos betegsége után ismét versenyezhet Overdose - erősítette meg az MTI-nek szerdán, Berlinben Mikóczy Zoltán, a magyar "csodaló" tulajdonosa.
2010. március 24. szerda 17:10 - HírExtra
Overdose orvosa, Szmodits Zsolt mindehhez azt fűzte hozzá, hogy kezdetben a tavaly áprilisban savós patairha-gyulladásban megbetegedett, eddigi pályafutása során 12 versenyt nyert ló életéért küzdöttek, utána azért, hogy ne maradjon sánta, most pedig azért tesznek meg mindent, hogy a világhírű négylábú ismét versenyezhessen.

A szlovákiai magyar tulajdonos, továbbá Overdose trénere, Ribárszki Sándor, valamint Szmodits Zsolt állatorvos annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek, hogy a berlini lóversenypálya, a Hoppegarten kezdeményezésére a magyar nagykövetségen nemzetközi sajtóértekezletet rendeztek.

Ezen megerősítették, hogy Overdose rehabilitációja január második hete óta Hoppegartenben eredményesen folyik, a szezon kezdetét jelentő húsvét vasárnapi verseny előtt a világhírű magyar lovat egyelőre még csak bemutatják a lóversenyt szerető német közönségnek.

Mindezzel összefüggésben a versenypálya tulajdonosa, Gerhard Schöningh "büszkeségét és boldogságát" fejezte ki amiatt, hogy Overdose kezelése, gyógyulása és remélhetőleg az újabb versenyekre való felkészítése Hoppegartenben folyik. Schöningh mindezt ahhoz hasonlította, mintha a Barcelona kiváló futballistáját, az argentin Lionel Messit a berlini Hertha BSC hívta volna meg vendégségbe.

Mikóczy Zoltán elmondta, hogy Overdose húsvéti, berlini bemutatkozására ő tett ígéretet a Hoppegartennek arra az esetre, ha a ló egészséges és ily módon a bemutatásnak nincs akadálya. Hangsúlyozta: a tavaly áprilisban a budapesti Kincsem parkban rendezett versenyt követően jelentkezett súlyos betegség után már az is csoda volt, hogy Overdose egyáltalán felépült. Az pedig már a csodák csodája, ha a történtek után ismét versenyezhet - fogalmazott a Szlovákiában élő magyar tulajdonos, aki Overdose-t 2006 őszén Nagy-Britanniában vásárolta.

"Annyira bízom a lóban, hogy szinte százszázalékosan biztos vagyok a visszatérésében" - hangsúlyozta Mikóczy Zoltán, aki meggyőződését fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy a világ egyik leggyorsabb sprinterlova még jobb lesz, mint a betegsége előtt volt. A versenyzés újrakezdésével kapcsolatban mindazonáltal pontos időpontot nem kívánt jövendölni, azt azonban elmondta: "Igazából azt szeretnénk elérni, hogy a június 19-én sorra kerülő Royal Ascot derbire a lehetőség szerint felkészítsük a lovat."

Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy előtte minimum egy, de - mint mondta - "szívem szerint" inkább két felhozó versenyt fusson. Hogy a tervekből mi valósul meg, azt Overdose pillanatnyi, napról napra változó állapota dönti majd el - fűzte hozzá a tulajdonos, aki ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a jelenlegi állapot szerint a versenyre történő felkészítése megkezdődhet.

Ezt hangsúlyozta az MTI-nek Ribárszki Sándor, Overdose trénere is, aki kezdettől fogva edzi a lovat, és annak legjobb ismerője. Ribárszki szerint a magyar versenyló most kiváló fizikai és pszichés állapotban van. Ez utóbbit különösen fontosnak nevezte, emlékeztetve arra is, hogy Overdose súlyos betegsége és a rendkívüli megpróbáltatások során minden bizonnyal kemény lelki megpróbáltatásokon esett át. Most azonban szemmel láthatóan örül az edzéseknek - mondta, hangsúlyozva ugyanakkor a rendkívüli óvatosság, illetve a fokozatosság szükségességét.

Ez utóbbit emelte ki az állatorvos is, aki a visszatérésről szintén bizakodóan nyilatkozott, de ugyancsak került minden fajta konkrétumot a versenyzés újrakezdésével kapcsolatban. Szmodits Zsolt emlékeztetett arra is, hogy a savós patairha-gyulladás esetében olyan, a lovakat érintő egyik legsúlyosabb betegségről van szó, amely nyomot hagyhat, illetve a hajlamból fakadóan bármikor visszatérhet. Ezért a magyar ló a jövőben is állandó orvosi ellenőrzést igényel - tette hozzá.

A Németországban is rendkívül kedvelt Overdose egyébként április 2-án lesz ötéves. Szakértők szerint a sprinterlovak 5-6 éves korukban érhetnek pályájuk csúcspontjára.
A versenyló menedzsmentje az elmúlt napokban folytatott egyeztetéseket követően arra az elhatározásra jutott, hogy Overdose belátható időn belül hazautazik Magyarországra. Ez azért szükséges, mert a nemzetközi szabályozás értelmében minden versenyló annak az országnak a színeiben versenyezhet, amelynek a tréninglistáján szerepel.

Ahhoz pedig, hogy Overdose továbbra is magyar színekben versenyezhessen két dolog szükséges: egyrészt a versenyló a listára vétel pillanatában tartózkodjon Magyarországon, másrészt egy olyan idomár tréninglistájára kerüljön, aki magyar licensszel rendelkezik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását