2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Fidesz: a kormány tegye ki nyiltan, hogy áll az ország

A Fidesz szerint az MSZP-kormány "rendkívül komoly kritikát" kapott szerdán Brüsszelben, ezért követelik, hogy a kabinet "fejezze be a hazudozást", és tárja a nyilvánosság elé az államháztartás valós állapotát.
2010. március 24. szerda 20:40 - HírExtra
A Fidesz gazdasági kabinetjének szerdai közleményében az olvasható, hogy az Európai Bizottság megalapozatlannak ítélte Magyarország konvergenciaprogramjának több megállapítását. Mint írják, a bizottság felrótta az indokolatlanul optimista gazdasági növekedési előrejelzést, illetve a hiány csökkentését megalapozó makrogazdasági pályát.

Mivel a magyar államháztartás állapotával kapcsolatban már nemcsak a Magyar Nemzeti Bank, hazai és nemzetközi elemzők, hanem az Európai Bizottság részéről is súlyos kifogás fogalmazódott meg, a Fidesz követeli a kormánytól, hogy "fejezze be a hazudozást, és tárja a nyilvánosság elé az államháztartás valós állapotát" - zárul a párt közleménye.

Az Európai Bizottság a konvergenciaprogramról szerdán Brüsszelben kiadott értékelésében megállapította, hogy Magyarországnak tavaly sikerült stabilizálnia az államháztartás egyenlegét. A testületnek a program adataira hivatkozó közleménye szerint az államháztartás hiánya jövőre az uniós ajánlásoknak megfelelő küszöbérték, a GDP 3 százaléka alá kerülhet és 2,8 százalék lehet.

Az uniós végrehajtó testület megjegyezte ugyanakkor, hogy a csökkentési tervek részben olyan intézkedésekre épülnek, amelyeket a konvergenciaprogram nem részletez.
A bizottság ezek részletezése mellett fontosnak tartja a kiadások további csökkentését a közigazgatás folytatódó reformjával és a veszteséges vállalatok helyzetének kezelésével szerkezeti reformok útján. Ugyancsak sürgeti az idei hiánycél tartását a kiadások szigorú ellenőrzésével, és - szükség esetén - a tartalék befagyasztásával.

Magyarországról a közlemény megállapította, hogy "a globális gazdasági visszaeséssel összefüggő jelentős gazdasági romlást és annak az államháztartási egyenlegre mért negatív hatásait kiadáscsökkentésekkel sikerült ellensúlyozni".

Az államadósság Brüsszel szerint várhatóan a GDP 80 százalékán tetőzik az idén, majd 2012-ig 73 százalékra csökken. Az arány stabilizálódása a bizottság szerint - további csökkenés után - 2020-ra várható.

Az értékelés azt is megállapította, hogy "mivel a növekedési előrejelzések enyhén optimisták, a költségvetés egyenlege a későbbi években a programban előre jelzettnél rosszabbul is alakulhat". Továbbá, "mivel nem születtek meg a szükséges konszolidációs intézkedéseket támogató konkrét döntések, a kiadási célok ugyancsak jelentős kockázatnak vannak kitéve".

A magyar programban optimistán kezelt intézkedések közé sorolta Brüsszel az adóbevételeket, amelyek a bizottság szerint alacsonyabban alakulnak majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását